x

(FOTO) ČUDOVIŠTE IZ SAVE: Grdosija iskočila iz rijeke i POJELA BULDOGA od 14 kg!

Som težak više od stotinu kilograma primijećen je posljednjih dana uz obale rijeke Save. Savom u Zagrebu pliva barem dva metra dugačak i više od stotinu kilograma težak som, a vjeruje se da je riječ o somu koji joj je prije šest godina napao i pojeo psa - francuskog buldoga.

Zagrepčanka, koje je slikala soma, tvrdi da je riječ o istoj ribi koja je prije punih šest godina napala i u rijeku povukla njenog psa, 14 kilograma tešku ženku francuskog buldoga.

 

Kako je ispričala, prije šest godina njen je suprug, baš u ovo vrijeme, šetao je njihovog psa. Ona je trčkarala po plitkoj rijeci uz obalu. Kod željezničkog mosta, poznatijeg i kao Hendriksov, ženka je iznenada snažno povučena u vodu. Suprug naše sagovornice odmah je skočio u vodu, no psu nije bilo traga.

 

Kada je došao kući, supruzi je ispričao što se dogodilo i zaključili su da je u pitanju veliki som, s obzirom na to da je riječ o ogromnim ribama koje često napadaju manje životinje, poput ptica pa čak i pacova. Šest godina B. V. upozoravala je vlasnike manjih pasa na ogromnu riječnu neman, ali rijetki su oni koji su joj povjerovali. Međutim, sada se konačno domogla fotografije ribe.

 

- Sada su somovi su posebno aktivni jer se pojačano hrane prije dolaska hladnijih dana pa nije rijetkost vidjeti ih uz obalu. Fotografiju sam objavila na Fejsbuku ,javio mi se ribolovac iz Srbije koji kaže da bi se moglo raditi o somu teškom i do 150 kilograma - ispričala nam je.

 

Ribolovni stručnjak Daniel Vignjević, autor brojnih članaka o ribama i ribolovu, kaže kako je, sudeći prema fotografiji, zaista riječ o velikom primjerku.

 

- Iako je to teško procijeniti, riječ je o vrlo velikom somu, dužine barem dva metra. Težina bi mu mogla premašivati stotinu kilograma - kaže Vignjević, koji otkriva kako nije nemoguće da ovako velika riba u dubine povuče manje ljubimce.

 

Veće primjerke viđao je uglavnom na Savi u blizini Toplane, ali nije rijetkost ni da dođu u pliće vode te da se približe obali u potrazi za hranom. Somovi su inače vrlo opasni riječni grabljivci, a u nekim slučajevima mogu da narastu i do težine veće od 300 kilograma.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.