x

(FOTO) ''Pustite me da odem, nemam snage da se mučim više": Jeza podilazi od posljednjih riječi dječaka leptira!

Despot Lazić (12) iz Bajine Bašte, koji je od rođenja bolovao od rijetke, teške i neizlječive bolesti kože, preminuo je sinoć u Institutu za majku i dijete u Beogradu.  

Mali nevoljnik, poznat kao ''dječak leptir'', baš kao i sva djeca oboljela od bulozne epidermiloze, primljen je u ovu ustanovu zbog komplikacija sa srcem koje je izazvala njegova osnovna bolest. Posljednjih dana bio je priključen na aparate, bez svijesti, jedan za drugim otkazivali su mu organi. Ljekari su juče dva puta reanimirali Despota vraćajući ga iz mrtvih, ali sinoć kada mu je srce treći put stalo nije bilo spasa.

Dječak leptir preselio se među anđele. Nedugo potom, kada se tužna vijest pronijela Bajinom Baštom, cijela varoš na Drini je plakala za namučenim djetetom.


- Mama, znam da je došao kraj. Ne bojim se smrti. Želim samo da me pustite da odem, nemam snage da se mučim više. Pozdravi sve - posljednje je što je Despot rekao majci Sofiji prije nego što je izgubio svijest.

Kad dijete od 12 godina priželjkuje smrt, jasno je kakav mu je bio život. Mučan i bolan. Od rođenja Despotovo tijelo je bilo prekriveno bolnim i krvavim ranama i modricama koje su, kako je on rastao, bivale sve veće i nesnosnije. Zbog plikova koji su mu iskakali u unutrašnjim organima posljednjih nekoliko godina mogao je da jede samo kašastu hranu.


Slomljen bolovima, nekoliko mjeseci unazad nije mogao da stane na noge. Zbog nepravilnog razvoja tijela prsti na rukama i nogama su mu srasli jedan za drugi.

- Čiko, znate li kada će pronaći lek za ovu moju bolest, ne mogu više ovako - pitao je Despot 2015.

Sav prikupljen novac porodica je koristila za nabavku skupocijenih zavoja za previjanje rana. Ti zavoji su mogli samo da primire rane, na čijim mjestima su ubrzo iskakale nove, veće, bolnije, užasnije. Kroz njih je Despot gubio dosta krvi i postao anemičan. Vrištao je od bolova kada je majka morala da ga presvlači jer je pomijeranje odjeće iritiralo njegovu kožu koja je spadala i na najmanji dodir. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.