x

Genijalni Šveđani: Od napuštenih tunela napravili skijalište otvoreno 365 dana u godini

U mraku planine koju je nekoć koristila vojska danas se miroljubivo bavi biatlonom, skijaškim trčanjem ili ski crossom...

U mračno doba, kad su probijeni švedski tuneli, skriveni u šumama Jämtlanda, teško bi itko mogao zamisliti da će jednom u Gällö (između Östersunda i Sundsvalla) dolaziti sportaši iz cijelog svijeta.

Ideja o gradnji tunela rodila se još početkom 20. stoljeća, a uskoro je probijena i planina kako bi se dobilo 12 tisuća četvornih metara prostora koji će se koristiti u vojne svrhe.

Tijekom okupacije nacista, i kasnije, tijekom hladnog rata skriveni prostor koristio se za proizvodnju i čuvanje oružja.

Nakon što su stigla miroljubljivija vremena, tunel se zatvorio, a 2015. započela renovacijom tunela i izgradio jedan od najboljih skijaških resorata u Europi koji radi cijele godine - Mid Sweden 365. Vrata sportašima je otvorio prije dvije godine, a ponuda aktivnosti i smještaja neumorno raste.

U deset sati dnevno, koliko je tunel otvoren može primiti 200 posjetitelja, odnosno 2000 posjeta na dan ako se računa da svati skijaš odradi oko sat vremena. Kilometar i 400 metara staze podijeljen je na dva dijela – klasičnu i „skate“ stazu, a visina tunela je 6 metara.

Ledice, umjetni led i stalna temperatura od minus četiri Celzijeva stupnja omogućuju skijanje u svako doba godine, dana i noći. No tijekom održavanja staza tunel ne radi, pa je prije posjeta dobro provjeriti na stranicama Mid Swedena.

Onima koji se odluče zaputiti u Švedsku i okušati u biatlonu, skijaškom trčanju ili ski crossu na raspolaganju je i smještaj nedaleko od tunela. Hostel Mid Sweden 365 gostima nudi spavanje u pet drvenih kućica s 20 kreveta na kat. Na oko tri kilometra nalazi se kamp Viking u Revs Sundsjönu. Zelenilo uz jezero, pješčana plaža, pub i restoran nude sve što treba posjetiteljima željnima aktivnog odmora.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.