x

Glas malih biznisa u otvorenom pismu: Umjesto da se firme oslobode plaćanja poreza ponuđen nam je sramotan prijedlog!

"Glas malih biznisa", online platforma koju je zbog problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa okupio poduzetnik i marketinški ekspert Ejub Kučuk, a ima više od 26 hiljada članova, uputila je otvoreno pismo predsjednicima parlamentarnih stranaka u Federaciji BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti: 

Otvoreno pismo predsjednicima stranaka - za medije, za dijeljenje na društvenim mrežama.

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE:

Paralamentarne stranke po abecednom redu:

DF – n/r Željko Komšić

HDZ – n/r Dragan Čović

Narod i Pravda – Elmedin Konaković

Naša Stranka – n/r Predrag Kojović

PDA - Mirsad Kukić

SBB – n/r Fahrudin Radončić

SDA – n/r Bakir Izetbegović

SDP – n/r Nermin Nikšić

Obraćamo vam se ispred Facebook grupe Glas Malih Biznisa koja je za samo 5 dana okupila 27.000 vlasnika i uposlenika obrta i malih biznisa BiH. U našoj bazi podataka (tabelarni pregled dostavljamo u prilogu) je za samo 3 dana registrovano blizu 3000 biznisa sa više od 20.000 zaposlenih, a prema sprovedenoj anketi koja obuhvata 1722 firme, 75% uposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se ne reaguje HITNO i prema svima jednako .

Napominjemo da je u BiH registrovano 27.000 malih biznisa i 48.000 obrta sa blizu 350.000 uposlenih. Od toga je ugroženo 262.000 radnih mjesta što bi blokiralo BIH na svim nivoima u veoma kratkom periodu.


Neformalnim kanalima (27.000 vlasnika malih biznisa brzo dođu do svega što ih interesuje) došli smo do prijedloga “korona zakona” koji će vam uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regionu i u Evropi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS i grada Banja Luka. Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotiviraju firme da zadrže uposlene. Posebno se odnosi na sljedeće:

Član 2. Zakona podrazumijeva nalog svim nivoima vlasti da:

- Ne realizuju potpisane ugovore i ne izdaju narudžbe!

- Da ne plaćaju realizovane projekte za koje još nisu dobili fakture!

Ovim zakonom ne stavljate samo Zakone FBiH izvan snage, nego nalažete Entitetu, Kantonima i Opštinama kršenje poslovnih ugovora što povlači veliki tužbi čime ćete oštetiti i dobavljače i sve nivoe vlasti.

Član 3. koji reguliše plaćanje poreza i doprinosa nalaže:

- Poreznim obveznicima „kojim je zabranjen rad“ i kojim je pao promet za minimalno 25%, a da nisu otpuštali radnike (zakon se donosi skoro 4 sedmice od zabrane rada) bit će refundirani troškovi doprinosa (ili će biti oslobođeni plaćanja doprinosa ako donesu neke potvrde) čime:

o U nepovoljan položaj stavljate hiljade, možda i desetine hiljada firmi, obrta, djelatnosti, dobavljača firmi kojima nije zabranjen rad, ali nisu u mogućnosti da rade zbog ograničenja kretanja i trpe ogroman pad prometa i rast troškova.

o U nepovoljan položaj stavljate firme koje rade, ali zbog smanjenog kretanja i restriktivnih odredbi (1.5m udaljenosti, jedan kupac + jedan uposleni, jedan covjek u taksi vozilu...) trpe veliki pad prometa i gubitke u poslovanju.

o Umjesto da se firme oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa na sve isplaćene plate bez ikakvog uvjetovanja (osim da imaju izmirene sve poreske obaveze, osim poreza na dobit sa 31.12.2019), firme moraju podnositi zahtjeve,tražiti refundiranja u vidu donacije ili zajma (sramotan prijedlog)

Refundiranje se ne primjenjuje nigdje u regiji, svijetu, uključujući i RS, jer u ovim uvjetima poslovanja firme nemaju dovoljno sredstava da uplate sve troškove: plate, doprinosi, režije, najamnine.


Član 4. Reguliše isplatu poreza na dobit i akontacije na dobit na način:

- Porezni obveznici „kojim je zabranjen rad“ i kojim je pao promet za minimalno 25% u martu i aprilu 2020 oslobađaju se akontacije poreza na dobit i dohodak samo u mjesecima u kojim traje stanje prirodne nesreće, a 30 dana nakon prestanka trebaju tražiti umanjenje.

- I u ovom članu se ne vodite ekonomskim principima i principima pravednosti za cijelu privredu, pa time stavljate u nepovoljan položaj sve firme kojima nije zabranjen rad ali ne mogu raditi ili im je značajno pao promet, firme koje rade ali imaju povečane troškove rada zbog posebnih uvjeta poslovanja, policijskog sata, rada u grupama kako se ne bi svi razboljeli, organizuju specijalni prevoz jer nema gradskog transporta i slično.

- Isto tako, kako FBiH može predvidjeti dobit firmi prema dobiti iz 2019 godine ako firme ne rade jedan, dva, tri, pet mjeseci i ako će zbog toga poslovati s gubitkom. Samim tim, FBiH želi naplatiti sredstva koja joj ni po kojem osnovu ne pripadaju što je u krivičnom zakonu ravno iznudi.

- Član zakona uopšte ne reguliše plaćanje poreza na dobit iz 2019 kojom će oni koji su imali dobit pokrivati troškove broja zaposlenih i poslovanja. Umjesto da firme budu nagrađene (svejedno su dobar dio dobiti platili akontacijom poreza na dobit), firme se kažnjava.

Član 7. Ne uvodi opšti moratorijum na rate kredita nego daje diskreciono pravo bankama da same određuju kome će odobriti i pod kojim uvjetima pri čemu FBiH opet ne poštuje pravo jednakosti i jedan dio građana i privrede stavlja u povlašten položaj u odnosu na sve ostale



Kao predstavnici industrije koja ima 75.000 pravnih lica veoma smo zabrinuti sporim rješavanjem problema s kojim se biznisi suočavaju, kao i asimteričnim rješenjima koja bi obuhvatala samo određene dijelove privrede i kojima bi se uslovljavalo zadržavanje radnika na radnim mjestima obzirom da Vlada kasni s mjerama 4 sedmice. Nisu pogođeni samo turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo, nego sve industrije podjednako; drvna, prerađivačka, tekstilna, uslužna, stomatološke ordinacije, vrtići, škole stranih jezika i plesa, marketing i oglašavanje, mediji, pekarstvo i farmacija (iako im nije zabranjen rad) zbog umanjenih prometa s punim troškovima rada uz rizik od zaraze COVID-19, poljoprivreda, kultura, umjetnost, organizacija događaja, fotografi, catering, organizatori vjenčanja, jednom rječju SVI koji imaju registrovane djelatnosti.

Da bi ojačali finansijsku strukturu firmi, zadržali likvidnost, potakli plaćanje u privredi i omogućili privrednicima isplatu plata i zadržavanja radnika na radnim mjestima te samim tim smanjili veliki gubitak radnih mjesta zahtijevamo da se donese sveobuhvatan plan na svim nivoima koje će objediniti “korona zakon” na nivou BiH. Plan je provodiv, a za sve predložene aktivnosti postoje pare koje se mogu usmjeriti za rješavanje problema privreda i očuvanje ekosistema FBiH.

Na području Republike Srpske,koja je dio iste države Bosne I Hercegovine, već je usvojen set mjera koje podrazumijevaju:

MJERE VLADE RS:

- Vlada RS će uplatiti doprinose za rad, za mart 2020 (nema uslovljavanja).

- Vlada RS će uplatiti plate i doprinose za rad, za april i sve ostale mjesece dok traje zabrana obavljanja djelatnosti (nema uslovljavanja).

- Preuzet će na sebe dio kredita kod banaka, kao dio javnog duga, kako radnika tako i preduzetnika(nema uslovljavanja).

- Bit će otvorena za saradnju po pitanju raspoređivanja sredstava iz Fonda solidarnosti RS, kao i ostalih mjera za oporavak (500 miliona KM) - nema uslovljavanja.

MJERE KOJE UVODI Grad Banja Luka (u skladu s nadležnostima):

- Kako bi se zadržala radna mjesta, Grad Banja Luka nastaviće sve planirane javne radove i investicije, u okvirnoj vrijednosti od 39 miliona KM;

- Grad će, preko gradskog Garantnog fonda, snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom (primjer: ako neki frizer ili drugi preduzetnik, koji sada ne može da radi, po okončanju krize podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, Grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit). Za ove svrhe biće izdvojeno 500.000 KM, a procjenjuje se da će na ovaj način moći da se pokriju krediti do 10 miliona KM. U narednim danima, tražiće se način da se taj iznos dodatno uveća;

- Više od milion KM biće usmjereno u subvencije poljoprivredi, sa ciljem sijanja što većih površina (mijenjaju se postojeće linije podrške poljoprivrednicima);

- Grad se odriče zakupnine na ime bašti ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u vlasništvu Grada, te uvodi niz povlastica za uslužne sektore, pogođene krizom (povlastice se odnose na mart, april i maj);

- Naknade od članstva u upravnim odborima i sličnim tijelima preusmjeravaju se u republički fond, namjenjen saniranju posljedica krize;

- Privatnim zakupcima preporučeno da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima, koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima.

- Subvencionirat će plaćene doprinose svima jer nemaju ingerencije da ukinu plaćanje poreza i doprinosa pošto je to entitetski nivo.

Zaista se nadam da ćete shvatiti ozbiljnost situacije, da ćete se ugledati na političke predstavnike i lidere u RS, da ćete dobro razmisliti o svemu navedenom i reperkusijama koje će izazvati planirane mjere članova Vlade FBiH i kriznog štaba FBiH koji dolaze, koje vode članovi stranaka koje vi predvodite. Nadamo se da ćete i vi, lideri opozicionih stranaka, izaći iz svojih skloništa, aktivirati se i p držati naše aktivnost jer ništa do sad niste uradili da pomognete građanima i privredi u BiH.

Mi nećemo kriviti krizne štabove, nego baš vas lično, vaše stranke i vaša djela u očuvanju ili uništavanju privrede u BiH. Vi ste ih postavili, vi to ćutnjom odobravate, vi odgovarajte za njihova djela i sudbinu 350.000 radnika koji bi mogli završiti na birou, a njihove firme u stečaju.

Odgovarajte na ovom i na onom svijetu. A ja u onaj svijet vjerujem puno više od ovog prolaznog -naveo je Ejub Kučuk.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.