x

skoro pola stoljeća

Golf slavi 45. rođendan

Volkswagen je prvi Golf predstavio 1974. godine, a od tada do danas jedan od najprodavanijih automobila svih vremena kroz sedam generacija pronašao je put do više od 35 miliona kupaca širom svijeta.

Nakon odličnih globalnih prodajnih rezultata koje je Volkswagen ostvario sa svojom legendarnom "folcikom", došlo je vrijeme za razmišljanje o novom automobilu s potpuno drugačijim konceptom koji je trebao biti ekonomičan i praktičan, a sa sobom je trebao donijeti motor na prednjoj osovini, prednji pogon i praktična treća vrata.

Rezultat posvećenog rada najboljih inžinjera koji su tada radili u VW-u publici je predstavljen 29. marta 1974. godine, a iza izgleda skladne dvovolumenske karoserije Golfa prve generacije bio je slavni italijanski dizajner Giorgetto Giugiaro.

S Golfom prve generacije ubrzo je stigla i sportska verzija GTI koju je pokretao 1,6-litarski motor sa 110 KS „posuđen“ iz Audija, a rezultat trošenja slobodnog vremena najvećih entuzijasta u Volkswagenu svrstava se među začetnike kategorije sportskih automobila koji su zasnovani na standardnim verzijama.

Volkswagen je Golf druge generacije predstavio 1983. godine, a očigledno besmrtna „dvojka“ koja se proizvodila do 1991. godine i danas je česta pojava na našim cestama. Ljubitelji automobila svakako se sjećaju verzije GTI 16v.

I dalje s prepoznatljivom dvovolumenskom formom, Golf treće generacije proizvodio se od 1991. do 1997. godine, a 1992. godine bio je izabran za Evropski automobil godine. Među glavnim novostima ispod prednjeg poklopca motora bio je četverocilindarski turbodizelski motor s direktnim ubrizgavanjem, ali i uvođenje benzinskog motora sa šest cilindara.

Četvrta generacija Golfa na scenu je stigla 1997. godine, a među „četvorkama“ koje su se proizvodile do 2003. godine svojim karakteristikama posebno se isticao model R32.

I dok su se lomila koplja oko Golfova treće i četvrte generacije, Volkswagen se na pravi put, definitivno, vratio s predstavljanjem Golfa pete generacije koji se u različitim verzijama (među kojima je bio GTI i R32) proizvodio od 2003. do 2008. godine.

"Šestica" za koju mnogi vole reći da je temeljito redizajniran Golf 5 na scenu stigla 2008. godine, a Volkswagen je Golf šeste generacije proizvodio do 2012. godine.

S novom platformom 2012. godine stigao je Golf sedme generacije. Nekoliko godina poslije i njegovo redizajnirano izdanje koje je još uvijek u proizvodnji, a nova osma generacija automobila iz C segmenta koji mnogi nazivaju „Golf klasa“ samo što nije stigla.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.