x

Grabar-Kitarović: RS treba vratiti na zemlju, taj entitet nije nastao 9. januara!

Priča o Danu RS-a ne samo da je veliki falsifikat nego je provokacija i mit koji se stvara, smatra predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je da se bh. entitet Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država.

 

``Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju``, kaže Grabar-Kitarović.

 

U intervjuu koji je za Hrvatsku televiziju dala nakon povratka iz SAD-a, ona je naglasila kako Republika Srpska nije nastala 9. januara, nego temeljem Dejtonskog ugovora.

 

``Cijela priča o tom datumu ne samo da je veliki falsifikat nego je opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara``, smatra ona.

 

Podsjetila je i kako je predsjednik Republike Srpske najavio referendume koji bi mogli dalje destabilizirati BiH.

 

``Međunarodna zajednica je reagirala, ali ne dovoljno čvrsto i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pozornost na BiH. Treba se napraviti nešto dobro, unaprijed spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera``, rekla je Grabar-Kitarović, a prenosi Aljazeera Balkans.

 

Komentirajući i oštre napade koje je doživjela iz Sarajeva čim je spomenula sigurnosne prijetnje iz nekih dijelova BiH, ponovila je da je stabilnost BiH iznimno važna za Hrvatsku.

 

``Postoji problem radikalizacije određenih struktura društva, tome sam i sama svjedočila. Znam da je toga svjesna i sama Islamska zajednica u BiH. Trude se izolirati radikale, država pokušava riješiti i pitanje odlaska na bojišta, no mislim da nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije. Država može i treba tražiti pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se tako dobro uspijeva odmaknuti od bilo kakvih radikalnih pokušaja``, kazala je Grabar-Kitarović.

 

Bosni i Hercegovini, istaknula je, želi sve najbolje, a posebno će se zalagati za konstitutivno pravo hrvatskog naroda koji se danas osjeća ugroženim.

 

``Stoga im treba pružiti potporu i osnažiti ih``, dodala je Grabar-Kitarović.

 

Odbacila je i optužbe za fašizam u Hrvatskoj koje stižu iz Srbije i kazala da u Hrvatskom saboru nema nijedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku.

 

``Za razliku od toga, u srbijanskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik Tomislav Nikolić na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem``, primijetila je Grabar-Kitarović.

 

Prema njenom stajalištu, Hrvatska u Srbiji želi imati političkog partnera s kojim će rješavati otvorena pitanja, a do teških pitanja još nisu ni došli.

 

``No, Srbija treba promijeniti svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće nikad priznati, no možemo ići dalje u svojim odnosima``, poručila je Grabar-Kitarović.

 

``Nećemo dopustiti da nas šamaraju, nećemo voditi verbalne ratove, čvrsto ćemo štititi svoje interese``, dodala je.

 

Govorila je i o svojoj nedavnoj posjeti SAD-u, rekavši da je on bio službeni kako bi doznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa kojem jugoistok Evrope sigurno neće biti prioritet te pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike.

 

``Trump prije nije djelovao u politici i ne zna se kakve će biti odrednice njegove vanjske politike``, rekla je Grabar-Kitarović o posjeti koja nije bila povod za tri prijave Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa.

 

Prema njenim riječima, Hrvatska ne smije čekati da neko nešto napravi pa da se onda tome prilagođava.

 

``Još kao hrvatska ambasadorica 2008. godine svjedočila sam tom razdoblju tranzicije između administracije predsjednika (Georgea W.) Busha i Obame i shvatila koliko je to razdoblje bitno za pozicioniranje države``, istaknula je Grabar-Kitarović.

 

Naglasila je da se dolaskom Trumpa otvara sasvim drugi način djelovanja kojem se hitno treba prilagoditi, upozorivši da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku jednim od svojih velikih prioriteta, jer ovdje nema rata i nema turbulencija.

 

``Fokusirat će se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika vjerovatnoća da će se i dalje komplicirati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO-a naših susjednih država još više usporiti. Moramo se pozicionirati kao sagovornici, kao susjedna država koja može raditi na stabilnosti i sigurnosti u regiji``, ocijenila je šefica Hrvatske.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.