x

Grad zlatnih plaža i plave planine: 6 razloga zbog kojih jedva čekamo da se otvore aerodromi

Fantastična arhitektura, nestvarno lijepa priroda i tajanstvena kultura Aboridžina samo su neki od razloga zbog kojih se isplati uštedjeti za kartu na drugi kraj svijeta...

Prva asocijacija na Australiju i Sydney nama je Opera. Digitalno smo je vidjeli svi, no sigurno je super istražiti je i uživo. Saznali smo da je posebna po tome što je, da bi zasjala u potpunom sjaju, svake godine potrebno promijeniti čak 15.500 žarulja.

Osim famozne kuće opere, Sydney ima još mnoštvo toga za ponuditi, a ovo je 6 razloga koji će vas nagovoriti da, nakon što se situacija smiri, kupite kartu za Australiju.

Sydney Opera House

Naravno, na prvom će se mjestu naći Sydney Opera House. Osim ogromnog broja žarulja koji je krase, Australci se njome diče jer je građevina koja je promijenila cjelokupnu sliku države. Ovo arhitektonsko dostignuće smješteno je u samoj luci gdje su nekad obitavali pripadnici Gadigal skupine, zapravo autohtoni Australci. Nećemo o njoj puno, sigurno već znate. No, već kad čekate, istražite je digitalno.

Harbour Bridge

Pogled na Sydney Opera House bit će prekrasan i s ovog mosta koji spaja središnju poslovnu četvrt Sydneya i sjevernu obalu. U obliku je luka po čemu je dobio i nadimak, a njime prelaze ne samo automobili, motori i pješaci, već i vlakovi. Da bi s jedne strane stigli na drugu, pješice će vam biti potrebno pola sata, no isplati se. Volite li adrenalin, možete se na njega čak i popeti, no uz posebni nadzor. Most je visok 135 metra, a mi vas pitamo: „Usudite li se?“


Sydney Tower Eye

Ako se nećete popeti na most, ovdje ćete se popeti sigurno jer vas čeka pogled od 360 stupnjeva na Sydney. Radi se o najvišoj zgradi u Sydneyu s koje možete ugledati ne samo grad već i 29 kilometara udaljene Plave planine. Da, zaista su plave zahvaljujući stablima eukaliptusa.

Bondi Beach

I za nju ste sigurno čuli. Ako ipak niste, zapitajte se zašto je jedno od najposjećenijih mjesta u Sydneyu koje svi rado pamte. Reći ćemo vam da je to zahvaljujući pijesku zlatne boje i velikim valovima koji neprestano dozivaju surfere. Možda će vas podsjetiti i na Baywatch jer ćete sresti mnoštvo spasioca koji čak imaju i svoj reality show.

Palm Beach

Naravno, Sydney se može pohvaliti i luksuznim mjestima koja nas podsjećaju na ona idealna u filmovima. Da bi do nje stigli, trebate iz Sydneya potegnuti 45 kilometara, no isplati se. Luksuz koji vas tamo čeka ostavit će vas bez daha, a zaputite se i do svjetionika Barrenjoey. Prošećite i laganom stazom duljine 800 metara koja vas vodi do vrha gdje vas čeka panoramski pogled na nacionalni park Ku-ring-gai Chase.

Aboridžini

Čuli ste za instrument koji se zove didgeridoo (ili didžeridu)? Ako niste, kad posjetite Sydney sigurno hoćete jer je povezan upravo s kulturom Aboridžina. Osim instrumenata, istražite umjetnost i kulturu u nekom od muzeja ili pak naučite kako se ispravno baca bumerang. Prošetat ćete i prirodom koja vraća u davna vremena Aboridžina.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.