x

Građevina vrijedna skoro 3 milijarde eura u koju je ugrađeno hrpu dijamanata i zlatnih poluga

Podnožje pagode sastoji se od opeke koja je prekrivena zlatom kao i sama građevina i kompleks u cjelini. Osim zlata, krase je i 7000 dijamanata, rubina, topaza, safira i drugih dragulja...

Znate li što su pagode? Radi se o kultnim povijesnim budističkim građevinama koje datiraju još u vrijeme drevne Indije izgrađenim od kamena ili drva. Mogu se pronaći na području Kine, Japana, Nepala, Koreje, Vijetnama i drugih dijelova Azije, a onu koju smo mi istražili nalazi se u Mijanmaru. Možete ih prepoznati po višeslojnim tornjevima s krovovima na svim razinama i za mnoge su sveta mjesta.

Često na udaru munji

Povezuju se budističkom religijom i često su bile građene u blizini građevina koje se nazivaju vihāra, odnosno samostana koji služe za budističke obrede i okupljanja. Sliče na toranj, kružnog su oblika i ukrašene su ornamentima. No, iako su vizualno zanimljive, ponekad mogu biti i opasne. Razlog opasnosti je njihova visina zbog koje privlače i udare munji.

Pagoda Shwedagon koja se nalazi u Mijanmaru naziva se još i Shwedagon Zedi Daw, Great Dagon Pagoda i Golden Pagoda, pozlaćena je i smještena na lokaciji u Yangonu. Shwedagon je zapravo stupa, sveta budistička građevina u obliku zvona. Visoka je 99 metara i krasi brdo Singuttara. Najsvetija je budistička građevina u Mijanmaru i jedan od najvažnijih vjerskih relikvijskih spomenika na svijetu. No, ipak, nije samo građevina impozantna, već i sve ono što je okružuje u sklopu kompleksa na čak 46,3 hektara uključujući i samo brdo.

Legenda o nastanku

O Shwedagonu postoji i legenda koja kaže da su braća Taphussa i Bhallika upoznala Budu i od njega dobila osam pramenova kose. Braća su pronašla mjesto gdje su bile pohranjene još tri relikvije Bude i tamo su odlučili pramenove kose pohraniti u zlatni kovčeg. To mjesto je postalo pagoda Shwedagon.

Vjeruje se da obuhvaća tjelesne relikvije Bude

Osim legende, posebna je i sama građevina. Pitate se zašto? Zbog podataka iz 14. stoljeća prije Krista vjeruje se da Shwedagon obuhvaća tjelesne relikvije Bude Guatame, ali i mnoge druge artefakte. Radi se o osam pramenova kose s glave Bude Guatame, komad ogrtača za koji se vjeruje da je pripadao Budi Kassapi, vodeni filter Bude Konagamane i osoblje Bude Kakusandha.

7000 dijamanata, rubina, topaza, safira i drugih dragulja

Podnožje pagode sastoji se od opeke koja je prekrivena zlatom kao i sama građevina i kompleks u cjelini. Osim zlata, krase je i 7000 dijamanata, rubina, topaza, safira i drugih dragulja. Do nje se dolazi putem četiri natkrivena stubišta od podnožja brda Singuttara, a okružena je i šetnicama, budističkim hramovima, mjestima za molitvu i 64 manje stupe. Mjesto pak zaista izgleda posebno jer je dizan namjerna reprodukcija hindu-budističkog kozmosa na zemlji uz brojne paviljone i svetišta, velika brončana zvona i druge ukrasne vezanim za hindu-budističku ikonografiju. Kažu da ste tu mogli pronaći najveće zvono na svijetu koje je težilo čak 300 tona, zvono je ukradeno kako bi se istalilo i od njega napravilo topove, ali je pri prijevozu potonilo na dnu rijeke zajedno sa splavi na kojoj se nalazilo. Ništa tu nije slučajno, jer upravo sve ove građevine koje su se smjestile na tri terasaste platforme daju oblik trodimenzionalne mandale koja predstavlja kozmos.

Vrh u obliku kišobrana neprocjenjiv je komad povijesti

Ipak, ono po čemu je ovaj kompleks najpoznatiji je drago kamenje koje krasi stupu. Na samom vrhu nalazi se takozvani krovni kišobran kojeg uljepšavaju rubini, safiri i dijamanti. Dijamant od 72 karata smješten je na gornjem dijelu i smatra se jednim od najvećih primjeraka dragocjenog kamenja. Zanimljivo je i da je zlato kojim je ukrašena zapravo donirano. Pagodu krasi oko 4 tisuće dijamanata, u nju je ugrađeno, procjenjuje se, od 9 do 60 tona zlata.

Ako ćete je posjećivati, trebate znati da je otvorena od 4 sata ujutro pa sve do 22 sata. Pripazite i na to kako ste odjeveni i izbjegavajte kratku odjeću.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.