x

ARHITEKTURA

Građevinsko čudo na horizontu Dohe

Kvadrati izrađeni od 18-karatnog zlata daju teksturu zidovima, a najveći luster na svijetu, visok 56 metara, baca bisernozlatnu svjetlost


Nova građevina na horizontu Dohe zove se „Qatar Towers“ i podijeljena je između dva prestižna hotelska brenda „Fermonta“ i „Raflsa“. Svaki zauzima polovinu zgrade od 300.000 kvadratnih metara, koja je dizajnirana tako da liči na par katarskih ukrštenih istočnjačkih sablji, simitara.

Dva hotela

Smještena na obali Perzijskog zaljeva, ova dva hotela blizanca su luksuzna svaki na svoj način.

Hotel „Rafls“ ,čiji su apartmani u lijevoj polovini zgrade, inspiraciju crpi iz likovne umjetnosti. U predvorju se nalazi bijeli klavir koji obasjava svjetlost iz kaleidoskopa koji se pruža ka plafonu do visine od 60 metara.

Hotel ima privatno kino, s udobnim sjedištima od crvenog somota i grickalicama koje pripremaju hotelski kuhari. U baru „Akustik“ na krovu hotela, gosti uživaju u živoj muzici pored bara obloženog kristalima tako da podsjeća na čašu za viski.

Elegantne sobe

Najluksuzniji apartman je prikladno nazvan Rafls suit, i prostire se na dva sprata. Ima vlastiti bazen, unutrašnji lift, frizerski salon, pa čak i hamam.

Osjećaj živahnosti počinje čim se uđe u „Fermont“, drugi dio zgrade. Kvadrati izrađeni od 18-karatnog zlata daju teksturu zidovima, a najveći luster na svijetu, visok 56 metara, baca bisernozlatnu svjetlost. Dizajnerski koncept „Fermonta“ inspiraciju crpi iz luksuzne kulture jahti. Sobe su elegantne i tople u nijansama bijele i plave, s istočnim stranama koje gledaju na Perzijski zaljev.

Na obodu grada

Hoteli „Fermont“ i „Rafls“ zvanično su otvoreni za javnost u januaru 2023. Međutim, oba hotela su tokom Svjetskog prvenstva bila na raspolaganju zvaničnicima FIFA-e, a priča se i članovima katarske kraljevske porodice. Ukrštene sablje su najistaknutija karakteristika državnog grba Katara. Ovaj simbol se može susreti na svakom koraku, počev od šoljica za kafu do nakita. Ali ovo je prvi put da postoji i zgrada u obliku ukrštenih sablji.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.