x

Granada, dolazimo! Najbolje odredište u Europi za one s ograničenim budžetom

Kompleks palače Alhambra glavna je atrakcija Granade. Spektakularna maorska tvrđava izvorno je izgrađena kao zidana citadela, a zatim je postala luksuzna rezidencija nasridskih emira. Možete provesti nekoliko sati diveći se raskošnoj islamskoj arhitekturi i čudesnim potkovastim lukovima Nasridovih palača, kao i eksploziji boja u vrtu prepunom cvijeća.

Tražite povoljan gradski odmor na Starom kontinentu? Grad Granada na jugu Španjolske mogao bi biti vaš najbolji izbor. Cijena ima značajan utjecaj prilikom odabira odredišta za većinu potencijalnih turista. Srećom, internetska stranica za putovanja Omio rangirala je najbolja odredišta u Europi za putnike s ograničenim budžetom.

Stranica za usporedbu putovanja odabrala je 100 najpopularnijih odredišta za putovanja u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj i Španjolskoj. Zatim je rangirala gradove na temelju broja besplatnih atrakcija, pristupačnosti lokalnog prijevoza i cijena hrane i pića. Također, u obzir su uzeti i troškovi obilaska grada i broj javnih fontana (izvora) za piće.

Andaluzijski grad Granada ima desetke besplatnih aktivnosti – točnije 112. To uključuje deset besplatnih muzeja. Omio je otkrio da su obilasci Granade među najjeftinijima u Europi i koštaju u prosjeku oko 6 eura (45 kuna). Također, i večernji izlazak u grad je povoljan, s mnogim barovima i noćnim klubovima u kojima pivo košta nešto više od 2 eura (15 kuna).

Istraživanje je također otkrilo kako Granada ima 1011 besplatnih Wi-Fi točaka (manje bitno za putnike iz EU-a) i 143 javne fontane. Redovna autobusna karta jedna je od najjeftinijih u Europi i iznosi 1,40 eura (11 kuna), tako da ni tu nećete previše potrošiti.

Što vidjeti?

Kompleks palače Alhambra glavna je atrakcija Granade. Spektakularna maorska tvrđava izvorno je izgrađena kao zidana citadela, a zatim je postala luksuzna rezidencija nasridskih emira. Možete provesti nekoliko sati diveći se raskošnoj islamskoj arhitekturi i čudesnim potkovastim lukovima Nasridovih palača, kao i eksploziji boja u vrtu prepunom cvijeća.

Još jedna od najvažnijih povijesnih atrakcija Granade je katedrala, impozantna građevina gotičke, renesansne i barokne arhitekture, čija je izgradnja trajala više od 180 godina. Ostala je nedovršena jer su prvotno za pročelje bile predviđene dvije kule, od kojih je samo jedna napola izgrađena.

Navečer prošećite četvrti Albaicín, najstarijom u Granadi. Labirint vijugavih ulica obrubljen je bijelim kućama, a brdovito područje pruža veličanstven pogled na Alhambru. Ovo je područje odlično mjesto da svratite u nekoliko povoljnih tapas-barova, u kojima ćete uživati u pićima i dobroj hrani.


Ostala povoljna europska odredišta

Kao drugo najpovoljnije odredište u Europi, prema gore navedenim kriterijima, Omio je rangirao belgijski Bruges. Zapanjujući srednjovjekovni centar ima 24 besplatne atrakcije za razgledavanje i jeftinu pješačku turu. Također ima šest besplatnih muzeja.

Iznenađujuće, Venecija je završila na trećem mjestu. Iako su cijene previsoke, čini se da postoji način da posjetite Veneciju, a da ne bankrotirate. Mnoge od venecijanskih najvažnijih znamenitosti su besplatne, uključujući Markov trg, Most uzdaha i most Rialto. Dodatno, postoje i 22 muzeja za koja se ne plaća ulaz i 186 javnih fontana.


Skupo, preskupo

Prema istraživanju, najskuplji europski grad je Lausanne, koji nudi samo 24 besplatne aktivnosti te jedan jedini besplatan muzej. Također, hrana i piće nisu jeftini, pa ćete za pivo izdvojiti 8 eura (šezdesetak kuna). Na drugom i trećem mjestu također su se našla dva švicarska grada – Bern i Winterthur.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.