x

Gripa nije bauk, evo zašto

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, groznicom, glavoboljom.

Gripa je virusna infekcija respiratornog trakta. Javlja se kod svih starosnih grupa, vrlo često i kod djece. Najčešće se javlja zimi i tokom jeseni. Glavni simptomi gripe su visoka tjelesna temperatura, kašalj, glavobolja, bolovi u cijelom tijelu, oslabljen apetit i loše opće stanje djeteta.

Uzročnik gripe je jedan od tipova virusa, a izvor zaraze je bolesnik koji kihanjem i kašljanjem izbacuje virus pa brzo i lako prenosi infekciju na sve oko sebe, putem vazduha ili dodira.

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, groznicom, glavoboljom. Dijete počinje kihati i kašljati, nos mu je začepljen ili curi. Česti su i bolovi u stomaku, gađenje i povraćanje. Od prvog dana bolesti, prisutno je i loše opće stanje djeteta, koje postaje nezainteresirano i odbija hranu i tečnost.

Simptomi su najizraženiji od drugog do četvrtog dana bolesti. Gripa obično traje pet do sedam dana, a svi simptomi bolesti se povlače između sedam i 14 dana.

Terapija gripa je, kao i kod drugih bolesti uzrokovanih virusima, simptomatska. Sastoji se u snižavanju povišene tjelesne temperature antipireticima koje će prepisao liječnik. Pored lijekova za snižavanje temperature preporučljivo je i tuširanje djeteta mlakom vodom, koje se može ponavljati, naročito između dvije doze lijeka.

Ne treba pretopljavati dijete, treba ga raskomotiti, ostaviti ga samo u tankoj pamučnoj majici i pelenama ili gaćicama.

Gubitak tečnosti zbog visoke temperature, neuzimanja tečnosti ili eventualnog povraćanja treba nadoknaditi unošenjem malih količina tečnosti u vidu negazirane vode, ohlađenih blago zaslađenih čajeva i negaziranih sokova.

Gripu karakterizira i gubitak apetita, zato ne treba tjerati dijete da jede na silu. Važno je da pije.

- Izbjegavajte da dijete boravi na mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi (sredstva javnog prijevoza, čekaonice, vrtići, jaslice, škole).

- Dijete i osobe s kojima je u kontaktu redovno trebaju prati ruke.

-Provjetravajte prostorije u kojima dijete boravi.

- Ne idite s djetetom u posjete kod osoba koje su prehlađene.

- U prehrani koristiti mnogo svježeg voća i povrća.

- Pravi način prevencije je vakcinacija protiv gripe.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.