x

Grlobolja kod beba i male djece

Grlobolja kod beba i male djece može biti uzrokovana bilo kojom od brojnih bolesti, poput virusa prehlade ili gripe. Ospice i vodene kozice također mogu uzrokovati upalu grla, ali najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija.

Najčešći bakterijski krivac je streptokok, ali to je neuobičajeno kod beba i male djece. Još jedna bakterijska infekcija koja može uzrokovati grlobolju je hripavac. Duhanski dim, mačja ili pseća dlaka, prašina i pelud ambrozije, trave i drveća – također mogu smetati djetetovom grlu i izazvati simptome.

Čak i suha toplina može vašem djetetu otežati gutanje ako spava s otvorenim ustima. Ako je to slučaj, usta će mu biti suha kad se probudi, ali će se osjećati dobro čim nešto popije.

Trebam li dijete odvesti liječniku?

Ako vaše dijete ima ranice u ustima, bilo bi dobro da ih liječnik pregleda. Bakterijske infekcije mogu proširiti i oštetiti druge dijelove tijela ako se ne liječe. Stoga je važno je liječnik pregleda grlo vašeg djeteta ako mislite da je nešto više od suhog ili blago nadraženog.

Također odmah odvedite svoje dijete liječniku ako:

grlo izgleda zaraženo (jarko crveno, natečeno ili prošarano gnojem)

ne može lako progutati ili širom otvoriti usta

otežano disanje

ima gubitak apetita,

znakove dehidracije,

prekomjerno slinjenje,

ukočen vrat ili pretjeranu mrzovoljnost

Ako zaključite da je grlobolja vašeg djeteta dovoljno blaga da ne zahtijeva odlazak liječniku, ipak ga nazovite ako traje dulje od tjedan dana.

Idite liječniku ako je vaše dijete mlađe od 3 mjeseca i ima temperaturu od 38 stupnjeva Celzija ili više. Ako je staro najmanje 3 mjeseca, pitajte njegovog liječnika za bilo kakvu temperaturu.


Je li grlobolja kod beba i male ikad hitan slučaj?

Jako rijetko. Jedina bolest grla koja je doista hitna je epiglotitis , koji je sada izuzetno rijedak zahvaljujući Hib cjepivu. Infekcija režnja tkiva grla koja sprječava da hrana i tekućina idu niz dušnik, epiglotitis otežava disanje kao i gutanje.

Dijete s epiglotitisom brzo postaje grozničavo, razvija hrapavo disanje i često slini. Ako vaše dijete ima ove simptome, odmah se javite liječniku. Ako vaše dijete ima problema s disanjem, nazovite hitnu.

Ako moje dijete ima infekciju, kako će se liječiti?

Za većinu virusnih infekcija liječenje nije dostupno niti je potrebno. Imunološki sustav vašeg djeteta uglavnom može pobijediti virus unutar tjedan dana. Dobro će joj doći puno odmora i tekućine.

Ako liječnik vašeg djeteta posumnja na bakterijsku infekciju, uzet će uzorak stanica iz grla.

Većina liječnika će napraviti brzi strep test koji daje rezultate unutar 10 minuta. Ako je test negativan, uzorak se obično šalje na točniju jednodnevnu do dvodnevnu kulturu kako bi se ponovno provjerili rezultati.

Ako se ispostavi da vaše dijete ima bakterijsku infekciju, liječnik će propisati antibiotik. Slijedite upute do pisma za davanje lijeka vašem djetetu . Nemojte zabušavati – ako prerano prestanete davati antibiotik, bakterije se mogu oporaviti i brzo se ponovno pojaviti u težem obliku.

Ako vaše dijete razvije agresivnu infekciju, možda ćete ga morati dovesti u bolnicu na nekoliko dana kako bi primilo lijekove ili tekućinu intravenozno.


Koliko je grlobolja zarazna?

Bakterijske i virusne infekcije vrlo su zarazne. Često perite ruke svom djetetu i, ako je dovoljno staro da jede krutu hranu, pazite da nitko ne dijeli s njim pribor za jelo, šalice ili četkice za zube. Često perite i vlastite ruke, osobito nakon mijenjanja pelena.

Liječnik vašeg djeteta će vas obavijestiti koliko se brzo vaše dijete može vratiti u vrtić, ali općenito ćete ga morati zadržati kod kuće dok se ne bude osjećalo bolje.

Kako mogu svom djetetu olakšati bol u grlu?

Ako je vaše dijete dovoljno staro da jede čvrstu hranu, topli napitci – na primjer čaj ili juha – mogu biti umirujući.

Preskočite med u čaju dok vaša beba ne napuni najmanje godinu dana. Med može sadržavati spore botulizma koje mogu rasti u bebinom nezrelom crijevnom traktu.

Djeca starija od 12 mjeseci također mogu uživati ​​u malo soka od jabuke ili leda. Ipak, izbjegavajte sokove od citrusa jer oni mogu pogoršati grlo vašeg djeteta.

Imajte na umu da je važno spriječiti da vaše dijete dehidrira, pa iako može boljeti pri gutanju, trebat će puno tekućine, osobito ako ima temperaturu.

Za male bebe to znači majčino mlijeko ili formulu.

Ako vaša beba teško guta, pokušajte joj davati manje količine pića češće nego inače.

Ako je vašem djetetu jako neugodno, pitajte liječnika možete li mu dati lijek za ublažavanje bolova kao što je acetaminofen za dojenčad ili, ako ima 6 mjeseci ili više, ibuprofen.

Nikada nemojte djetetu davati aspirin, koji je povezan s rijetkim, ali ozbiljnim stanjem zvanim Reyeov sindrom .

Isprobajte ovlaživač zraka u djetetovoj spavaćoj sobi kako biste navlažili zrak i umirili djetetovo grlo. Pazite da filteri budu čisti jer inače mogu dodati klice u zrak.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.