x

Gubitak njuha i okusa - najčešći simptomi zaraze koronavirusom!

Gubitak njuha i okusa mogao bi biti najbolji način da znate bolujete li od koronavirusa, prema analizi podataka prikupljenih na internetskoj aplikaciji za praćenje pandemije koronavirusa na kojoj korisnici prijavljuju simptome, a razvili su je britanski i američki naučnici.

Gotovo 60 posto korisnika kod kojih je kasnije potvrđeno da boluju od koronavirusa obavijestilo je na toj aplikaciji o gubitku njuha i okusa, pokazala je analiza.

Ti rezultati, koje naučnci nepovezani sa studijom nisu analizirali, bili su mnogo moćniji u predviđanju pozitivne dijagnoze na koronavirus visoke temperature koju su prijavili učesnici, naveli su naučnci s "King's Collegea" u Londonu.


Aplikacija koja bi, prema autorima, mogla usporiti širenje zaraze i mnogo brže identificirati one koji imaju rizik razvoja zaraze koronavirusom dostupna je na URL-u covid.joinzoe.com.

Kad bi dovoljno ljudi učestvovalo u davanju podataka o svojim simptomima, naučnici smatraju da bi aplikacija mogla zdravstvenom sistemu pružiti vrijedne informacije.


- Ta studija temeljena na aplikaciji je način da se otkriju žarišta, novi simptomi, i mogla bi biti korištena u planiranju mjera karantene, slanja respiratora i osiguravanju podataka u stvarnom vremenu za planiranje mjera protiv drugih epidemija - kaže Endrju Čen (Andrew Chan), profesor medicine s harvardskog medicinskog fakulteta koji učestvuje u studiji.


Uz pomoć prikupljenih podataka tim naučnika razvio je matematički model kojim je identificirao koja je kombinacija simptoma od gubitka njuha i okusa, temperature, upornog kašlja, umora, proljeva, bolova u abdomenu do gubitka apetita, najprecizniji pokazatelj bolesti covid-19.

- Prema našim podacima, čini se da ljudi koji su u kombinaciji s drugim simptomima prijavili i gubitak njuha i okusa imaju tri puta veće izglede da boluju od covida-19 pa bi trebali u samoizolaciju na sedam dana kako bi se smanjilo širenje zaraze - poručuju naučnici.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.