x

Guštajte na Čizmi: 3 nevjerojatna odredišta u Italiji na kojima neće biti gužvi

Ukoliko tragate za savršenim obiteljskim izletom, uzmite žičaru Pralongia iz Corvare i popnite se na visoravan Bioch – Arlara gdje se nalazi kružna staza duljine 7,5 kilometara...

Talijani su se ove godine prilično namučili s pandemijom koronavirusa. Naravno, pandemija nažalost još nije gotova, ali turisti se polako vraćaju u jednu od najpopularnijih zemalja na svijetu. Britanski Guardian izabrao je neke destinacije koje bi valjalo posjetiti, a gdje ipak, ne bi trebalo biti toliko gužve, mada realno, ovo je ljeto nema gotovo nigdje. Krenimo u obilazak!

Zaljubljenici u planine – dolina Badia, Dolomiti

Južnotirolska regija, zbog prilično dobrog zemljopisnog položaja, lako je dohvatljiva velikom broju Europljana iz raznih zemalja. Velika i sunčana dolina Badia, koja se prostire u podnožju ogromnih i impresivnih Dolomita, prvenstveno je poznata kao mjesto brojnih skijališta i uživanja u zimskim radostima, ali i tijekom ljeta, itekako ima što ponuditi.Tu su dva prirodna parka, Fanes – Senes – Braies i Puez Odle, a smještaj je najbolje uzeti na nekom od brojnih seoskih gospodarstava.

Ukoliko tragate za savršenim obiteljskim izletom, uzmite žičaru Pralongia iz Corvare i popnite se na visoravan Bioch – Arlara gdje se nalazi kružna staza duljine 7,5 kilometara. Da izlet bude potpun, imajte na umu kako mnogi restorani u dolini nude košare s već spremljenim planinskim ručkom, u kojima se nalaze lokalni specijaliteti – sušena šunka, dimljena kobasica, sir, jabuke i slično...

Zaljubljenici u sela – Il Roero, Pijemont

Kraj Langhe najpoznatiji je po „vinskom“ gradu Barolu, ali isplati se posjetiti i manje poznati grad Il Roero. Iz njega puca pogled na beskrajne vinograde, voćnjake i šume, koji su isprekidani kanjonima dubokima i do 100 metara. Postoje mnoge pješačke staze za uživanje u svim tim ljepotama, a dobra je stvar što u ovom kraju ima veliki broj vinarija, tako da postoji opasnost i da se vratite pijani...

U ovom dijelu Italije, ne treba hvaliti samo vino. Iako se grad Bra čini nemoguće porediti s gradom Alba, treba reći kako je upravo u njemu započeo trend „slowfood“ kulture. Povijesni centar prepun je zanatskih prodavaonica, tako da će vam brojni obrtnici prodati apsolutno svašta. U obližnjem Pollenzu djeluje „fakultet“ gastronomskih znanosti s bankom vina koje možete degustirati – besplatno.

Zaljubljenici u obalu – Toskana

Iako je ovdje većina ljudi navikla ići ponajprije zbog kulture, Toskana se može pohvaliti i s prilično lijepom obalom. Isplati se potegnuti do grada Grosseta, gdje ćete pronaći dugačke pješčane plaže. I posjet starom ribarskom selu Castiglione della Pescaia s dvorcem iz 15. stoljeća itekako vrijedi vremena, a južno od grada, nalaze se brojne plaže.

Naravno, u svakom trenutku, kad vam je dosta obale, možete se zaletjeti do Firence, Siene, San Gimigiana, jer ovo ljeto gužvi na kakvih smo svi navikli nema, pa je možda ovo prilika za razgledati u miru firentinsku katedralu ili slavnu galeriju Uffizi.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.