x

Teksaški tornado

Hennessey Venom F5 imat će više od 1.600 konjskih snaga

U teksaškoj kompaniji Hennessey privode kraju posao vezan za automobil Venom F5 za koji kažu da će biti najbrži na svijetu.

Na posljednjoj kalifornijskoj izložbi automobilske egzotike (Pebble Beach) iz Hennesseyja su potvrdili da se posao u vezi s projektom Venom F5 privodi kraju. 

Ultrasportski karbonski dvosjed koji ima ambiciju da bude najbrži automobil na svijetu za korištenje na javnim cestama pokretat će centralno smješten aluminijski 7,6-litarski V8 biturbo motor s više od 1.600 konjskih snaga i 1.763 Nm najvećeg obrtnog momenta koji će se posredstvom 7-stepenog mjenjača distribuirati samo na zadnju osovinu.


"Vjerujemo da ćemo ostvariti cilj i uskoro imati najbrži automobil na svijetu", rekao je prvi čovjek kompanije John Hennessey čiji je prethodni model Venom GT 2014. godine stigao do 434 km/h.


U međuvremenu, u lov na brzinske rekorde krenuli su i u švedskoj manufakturi Koenigsegg čija je Agera RS stigla do 446 km/h, što je Hennesseyju bio dodatni motiv da nastavi projekt F5 za koji kažu da će dostići više od 480 km/h, a od 0 do 300 km/h trebao bi stizati za manje od 10 sekundi.


Hennesseyjeve ambicije ne prestaju ostvarenjem najveće brzine, jer planiraju Venom F5 (koji će biti proizveden u samo 24 primjerka) svoje potencijale, zaključno s adaptivnom aerodinamikom karoserije, pokaže i na legendarnoj njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife.


Iako još nema zvanične potvrde, sve su prilike da će na nove brzinske rekorde uskoro krenuti i u Bugattiju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.