x

Hiljade ljekara napustilo Wuhan nakon uspješne borbe protiv koronavirusa!

Hiljade medicinskih radnika danas su napustili Wuhan i vraćaju se u svoje matične gradove nakon uspješne misije borbe protiv koronavirusa.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID - 19.

Kineske vlasti su saopćile da je koronavirus u Wuhanu pobijeđen i da se život u tom gradu vraća u normalu.

List “China Daily“ javlja da su lokalni zvaničnici Wuhana danas ispratili oko 7.000 medicinskih radnika koji su potom u policijskoj pratnji odvezeni na aerodrom odakle su se vratili u rodne krajeve širom Kine.


To je najveća grupa ljekara i medicinara koji su napustili Wuhan sa 51 čarter letom.

Kineska vlada je po izbijanju epidemije COVID - 19 u Wuhan poslala dodatne 42.000 medicinara iz cijele zemlje i za svega nekoliko dana izgradila više bolnica u kojima se vodila glavna bitka protiv opakog virusa. Ti ljekari su u Vuhanu dočekani, ali i danas ispraćeni kao nacionalni heroji.

Bolnice su proteklih dana porušene, a ljekari su poslani kućama. Mještani Vuhana očekuju da naredne sedmice budu ukinute i sve mjere ograničenja kretanja te da se grad u potpunosti otvori prema ostatku zemlje.


Kina i Wuhan su, čini se, uspješno riješili problem koronavirusa kojim je u toj zemlji zaraženo više od 82.000 ljudi i umrlo više od 3.000 oboljelih. Međutim, virus se proširio u ostatak svijeta, a posebno su na udaru Evropa i Sjeverna Amerika.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 803.000 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 39.000 oboljelih, a izliječeno je 172.600 zaraženih osoba.

.

.

.

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.