x

NAKON ANALIZE DOKUMENATA

Historičari tvrde da Machu Picchu već sto godina nosi pogrešan naziv

Smješten u izuzetno lijepom okruženju usred tropske planinske šume u Peruu, najpoznatije svjetsko arheološko nalazište izvorno se nije zvalo Machu Picchu, otkrili su historičari.

Gotovo 100 godina nakon što je na njega skrenuta pažnja svijeta, novi akademski rad tvrdi da su Machu Picchu, turistički magnet koji svake godine privlači stotine hiljada posjetilaca, stanovnici zapravo zvali Huayna Picchu.

Rođeni Peruanac i vodeći američki arheolog pregledao je karte iz 20. stoljeća, stoljetne dokumente o zemljištu iz arhiva i terenske bilješke američkog istraživača Hirama Binghama koji je zaslužan za ponovno otkrivanje citadele koji je tu prvi put posjetio 1911. godine.


Nekoliko nalaza u ovim dokumentima doveli su istraživače do njegovog originalnog imena, rekli su Donato Amado Gonzales iz peruanskog ministarstva kulture i Brian S. Bauer sa Univerziteta Illinois u Chicagu u svom radu, koji je objavio Nawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology.

"Postoje značajni podaci koji sugeriraju da se grad Inka zapravo zvao Picchu ili vjerovatnije Huayna Picchu", rekao je Bauer.

Počeli su s nesigurnošću oko imena ruševina kada je Bingham prvi put posjetio lokaciju. Bauer je rekao da je potom pregledao nekoliko mapa i atlasa štampanih prije Binghamove posjete ruševinama.


Machu Picchu je pod istim imenom na listi UNESCO-ove svjetske baštine koji ga naziva "jednim od najvećih umjetničkih i arhitektonskih dostignuća i najznačajnijim materijalnim naslijeđem civilizacije Inka".

Prema UNESCO-u, izgrađen je u 15. stoljeću, ali je napušten kada su Španci u 16. stoljeću osvojili Carstvo Inka -- najveće carstvo u pretkolumbovskoj Americi.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.