x

PRVA NAKON POČETKA RATA

Historijska posjeta Zelenskog Americi, ispred Bijele kuće ga dočekao Biden!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se ispred Bijele Kuće susreo sa američkim predsjednikom Joe Bidenom. Sastanak je počeo oko 20 sati po našem vremenu i trebao bi trajati oko dva sata.

Ovo je prvo inostrano putovanje Zelenskog još od početka ruske agresije na Ukrajinu i prvi sastanak dvojice predsjednika od početka rata.

Američki predsjednik Biden i njegova supruga Jill su dočekali Zelenskog ispred Bijele kuće, rukovali se, pozirali za nekoliko fotografija, a potom ušli u rezidenciju na sastanak u Ovalnom uredu.


Foto: EPA-EFE

Nakon sastanka predsjednici SAD-a i Ukrajine će održati zajedničku press konferenciju.

Nakon dolaska Zelenski je Bidenu rekao kako mu je velika čast biti u Bijeloj kući i da izuzetno cijeni podršku SAD Ukrajini. Potom je uručio američkom predsjedniku medalju, no još nije poznato o kakvom odličju se radi.


Foto: EPA-EFE

"Gospodine predsjedniče, dobro je što ste se vratili. Čast je biti uz vas u ujedinjenoj odbrani protiv brutalnog, brutalnog rata koji vodi Putin", rekao je Biden Zelenskom.

"Teško je povjerovati da je 300 dana prošlo. Putin je izveo brutalan napad na pravo Ukrajinaca da postoje kao nacija i napad na nedužni ukrajinski narod bez ikakvog drugog razloga osim zastrašivanja", dodao je Biden.

Biden je kazao kako Amerikanci, zajedno s evropskim saveznicima, čvrsto stoje uz Ukrajinu.


Foto: EPA-EFE



Foto: EPA-EFE



Foto: EPA-EFE


Foto: EPA-EFE

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.