x

Hitno obezbijediti dodatne zaštitne mjere za radnike u trgovinama!

Zatražili smo dodatne mjere zaštite za radnike u trgovinama, posebno sa one koje rade u supermarketima i prodavnicama higijenskih potrebština, s obzirom na to da su oni, uz medicinske radnike, izloženi najvećem riziku, kazala je za BHRT Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Gostujući u emisiji Jutro za sve BHT1, Beširović je naglasila da uprkos pojavi korona virusa u našoj zemlji, prodavnice moraju raditi, kao i pekare i apoteke, zbog čega je bitno osigurati uslove za rad radnika koji su, kako kaže, “na prvoj liniji fronta”.

“Proteklog vikenda smo obišli više od 100 radnih mjesta, podijelili smo sredstva za dezinfekciju ruku. Radnici su, naravno, preplašeni, ali poslodavci su preduzeli potrebne mjere za zaštitu radnika i kupaca, naročito u velikim kompanijama. U tržnim centrima se na svakih sat vremena dezinfikuju kolica i kase. U ovom trenutku nam najviše nedostaju maske”, rekla je Beširović.



Ona je apelovala na kupce da amortizuju masovnu paniku koja je prisutna u javnosti nakon pojave pandemije u BiH.

“Police se stalno pune robom, promet je uvećan, ogromna je potražnja, a od poslodavaca smo zatražili da finansijski stimulišu dodatni rad ovih radnika”, naglasila je Beširović.

Dodala je da Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH slijedi preporuke Kriznog štaba i nadležnih organa kada je riječ o izbjegavanju masovnih okupljanja i smanjenja kontakata sa članstvom Sindikata.


“Radnicima smo na raspolaganju 24 sata. U stalnom smo kontaktu sa kriznim štabovima i poštujemo njihove upute, kako bismo radnicima obezbijedili siguran rad u novonastaloj situaciji”, kazala je Beširović za BHRT.

.

.

.

.

.

.

.

.

(bhrt.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.