x

Honda i LG izabrali lokaciju za fabrike baterija

​Japanski proizvođač automobila Honda i južnokorejski proizvođač baterija LG Energy Solution objavili su da će novu fabriku baterija, vrijednu 4.4 milijarde dolara, izgraditi u američkoj saveznoj državi Ohajo.

Planove o gradnji zajedničke fabrike u SAD-u kompanije su najavile još u avgustu, ali tada još nisu izabrale lokaciju, podsjeća "Reuters".

Kako navode u saopštenju, u početnoj fazi obavezuju se da ulože 3.5 milijarde dolara i otvore 2.200 radnih mjesta, a očekuju da će vrijednost ukupne investicije dostići 4.4 milijarde dolara.

S gradnjom novog pogona, smještenog oko 65 kilometara jugozapadno od glavnog grada Ohaja, Kolambusa, planiraju da počnu početkom 2023. godine i da ga završe do kraja 2024.


Godišnji kapacitet bi trebalo da iznosi 40 gigavatsati (Gwh), a masovna proizvodnja litijum-jonskih baterija bi trebalo da krene krajem 2025. godine.

Baterije za električna vozila proizvedene u Ohaju će se isporučivati Hondinim fabrikama koje će proizvoditi električna vozila za prodaju u Severnoj Americi. Japanski proizvođač želi da od 2040. prodaje samo električna vozila i gorive ćelije.

Iz Honde su poručili i da će zasebno uložiti 700 miliona dolara u preuređenje tri fabrike motora u Ohaju, uključujući najveću fabriku motora u svijetu, i dodati 300 novih radnih mjesta.


Zajedničko ulaganje još moraju da odobre regulatori.

Proljetos su Honda i General Motors objavili da će razviti seriju jeftinijih električnih vozila, baziranih na novoj zajedničkoj platformi, a od 2027. potencijalno bi ih proizvodili više miliona u pokušaju da nadmaše Teslu.

U planu je da GM od 2024. počne sa proizvodnjom dva električna SUV-a za Hondu, podsjeća "Reuters".


(AutoBlog)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.