x

HOROR U TURSKOJ FABRICI U SMEDEREVU: Šikaniranje 300 radnica na jedan WC! AKO RADNIK POGRIJEŠI U ŠIVENJU, BACAJU IM SVU HRANU?!

Na 300 radnica je jedan WC, na pauzi jedu pored klozetske šolje, u cijeloj hali rade samo četiri klima-uređaja, a ako jedan radnik pogriješi u šivenju, Turci svima za kaznu pobacaju hranu da ne bi mogli na pauzu za topli obrok!

Ove jezive podatke o stanju u turskoj fabrici "Kajzen" u Smederevu za Kurir je iznio Željko Veselinović, predsjednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

- Plata je 25.000 dinara, prekovremeno se rijetko plaća! Mi smo zaposlenima u "Kajzenu" pružili pomoć s obzirom na to da imaju zabranu da oforme sindikat.

Tretiraju ih kao da nisu ljudi! Muškaraci, kojih ima oko 50, imaju jedan WC u svlačionici, koja je i jedino mjesto gdje im je dozvoljeno da jedu - navodi Veselinović.

On dodaje da nijedan radnik nema ugovor za stalno, kao i to da je "Kajzen" od države dobio novac da zaposli 800 ljudi. Zbog neisplaćene plate i prekovremenog rada zaposleni su 11. maja obustavili rad. Poslodavac ih je poslao kući, istog dana im je sve isplaćeno, ali narednog sedmoro zaposlenih dobija otkaz!

- Ponuđeno im je da potpišu sporazumni raskid pod prijetnjom da će biti krivično gonjeni i završiti u zatvoru, jer su, kako su im poslodavci objasnili, postavljajući slike sa štrajka na Fejsbuk prekršili odredbe ugovora i "objavili povjerljive informacije i službene tajne". Četvoro radnika je potpisalo, ostali su odbili. Njima je rečeno da će im rješenje poslati na kućnu adresu - naglašava Veselinović i dodaje:

- Na osnovu tog rješenja planiraćemo dalje korake, ali sigurno idemo na sud. Planiramo tužbe i obavijestićemo međunarodne institucije!

Jedan od radnika koji je ostao bez posla (ime i prezime poznato redakciji) potvrdio je da su uslovi u kojima rade užasni, kao i to da je odbio da potpiše rješenje o otkazu.



(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.