x

Hrana za zdravije zube

Zube je najbolje prati pola sata nakon obroka, a želite li ih lagano izbijeliti te ukloniti tamne mrlje od kafe, vina i ostalih namirnica, iščetkajte ih zelenom glinom.

Zube snaže i čuvaju namirnice bogate kalcijumom poput špinata, jogurta i sardine, magnezijum čuva zube od karijesa, a bakar pomaže obnovi tkiva, desni i zuba.

S godinama kiseline nagrizaju zubnu caklinu i na njenoj se površini stvaraju pukotine te zubi više poprimaju boju hrane i postaju sve tamniji. Na popisu hrane i pića koji su najveća prijetnja bjelini zubi su čajevi, kafa, kiseli i gazirani sokovi te jako pigmentirane namirnice.


Zubi se peru pola sata nakon obroka

Zube je najbolje prati pola sata nakon obroka, a želite li ih lagano izbijeliti te ukloniti tamne mrlje od kafe, vina i ostalih namirnica, iščetkajte ih zelenom glinom. Prijatelji zdravog osmijeha su i jogurt, blitva, grah, sardine te jabuke. U jelovnik ubacite i što više luka, jer neutralizuje štetno djelovanje bakterija u ustima.


Jabuke su idealne za posvjetljivanje

Blago kisela priroda jabuke u kombinaciji s njenim grubim, vlaknima bogatim mesom čine ih idealnim namirnicama za čišćenje i posvjetljivanje zuba.

Sardine obiluju kalcijumom i fosforom koji će ojačati zube, a jabuke, bogate antioksidansima i prehrambenim vlaknima, čiste zube i treniraju mišiće zadužene za žvakanje.


Magnezijum

Zubi otporni na karijes imaju u prosjeku dvostruko više magnezijuma. Izvori su zeleno povrće, proizvodi od integralnog brašna, mlijeko, jaja, riba, mahunarke, školjke, orašasti plodovi, meso te cjelovite žitarice.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.