Hrana za zdravije zube
Zube je najbolje prati pola sata nakon obroka, a želite li ih lagano izbijeliti te ukloniti tamne mrlje od kafe, vina i ostalih namirnica, iščetkajte ih zelenom glinom.
Zube snaže i čuvaju namirnice bogate kalcijumom poput špinata, jogurta i sardine, magnezijum čuva zube od karijesa, a bakar pomaže obnovi tkiva, desni i zuba.
S godinama kiseline nagrizaju zubnu caklinu i na njenoj se površini stvaraju pukotine te zubi više poprimaju boju hrane i postaju sve tamniji. Na popisu hrane i pića koji su najveća prijetnja bjelini zubi su čajevi, kafa, kiseli i gazirani sokovi te jako pigmentirane namirnice.
Zubi se peru pola sata nakon obroka
Zube je najbolje prati pola sata nakon obroka, a želite li ih lagano izbijeliti te ukloniti tamne mrlje od kafe, vina i ostalih namirnica, iščetkajte ih zelenom glinom. Prijatelji zdravog osmijeha su i jogurt, blitva, grah, sardine te jabuke. U jelovnik ubacite i što više luka, jer neutralizuje štetno djelovanje bakterija u ustima.
Jabuke su idealne za posvjetljivanje
Blago kisela priroda jabuke u kombinaciji s njenim grubim, vlaknima bogatim mesom čine ih idealnim namirnicama za čišćenje i posvjetljivanje zuba.
Sardine obiluju kalcijumom i fosforom koji će ojačati zube, a jabuke, bogate antioksidansima i prehrambenim vlaknima, čiste zube i treniraju mišiće zadužene za žvakanje.
Magnezijum
Zubi otporni na karijes imaju u prosjeku dvostruko više magnezijuma. Izvori su zeleno povrće, proizvodi od integralnog brašna, mlijeko, jaja, riba, mahunarke, školjke, orašasti plodovi, meso te cjelovite žitarice.
(Nezavisne.com)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.