x

Da li će se desiti veliki preokret?

Hrvati sada tvrde: Sosa ne može igrati za Njemačku!

Borna Sosa je odlučio zaigrati za seniorsku reprezentaciju Njemačke. Hrvati su u šoku zbog ove odluke, izgubili su veliku nadolazeću zvijezdu i glavna je to tema u sportskim krugovima u komšiluku.

Sosa se kazao da je obavijestio selektora Hrvatske o svojoj odluci, no hrvatski mediji sada pišu da bi se u ovom slučaju mogla desiti nova promjena. Tvrde da lijevi bek sada ne može promijeniti reprezentaciju.

"Gotovo je, moj stav se više ne može promijeniti. Zvali su me danas iz HNS-a, razgovarao sam i sa Zlatkom Dalićem, saopštio sam mu svoju odluku i tu više nema povratka. Selektor je bio korektan, poželio mi je sreću i on je shvatio da se tu više ništa ne može napraviti", rekao je Sosa za 24 sata i dodao:

"Kontakti s njemačkim savezom počeli su prije tri mjeseca, a ja sam u martu želio vidjeti svoju situaciju. Vidio sam da nisam pozvan u A reprezentaciju, a Njemačka je poduzela sve mjere da zaigram za njih. Nije bilo nikakvih kontakata s HNS-om u to vrijeme i njihova odluka je jasna kao i moja. Ako odem na Euro, super, ako ne odem znam da ću igrati na Svjetskom prvenstvu", rekao je Sosa.


Ipak, danas su se pojavile informacije da se 'prelazak' Sose neće desiti. Naime, hrvatski mediji tvrde da prema statutu FIFA-e Sosa nema pravo nastupa za drugu reprezentaciju.

“Radi se o tome da igrač može promijeniti reprezentaciju i odabrati selekciju države čije državljanstvo nije imao jedino u slučaju da nije nastupio ni za jednu reprezentativnu selekciju nakon što je napunio 21. godinu.

U konkretnom slučaju Borne Sose postupak dobivanja njemačkog državljanstva pokrenut je tek ove godine, a Sosa je za hrvatsku U-21 reprezentaciju nastupio 12. studenog 2020. protiv Škotske, kada je imao 22 godine i devet mjeseci. Dakle, po tom pravilu, Sosa ne može nastupati za Njemačku jer nije imao njemačko državljanstvo, a nastupao je za mladu hrvatsku reprezentaciju kad je bio stariji od 21 godine“, tvrdi Index.hr.


"Čuo sam se s Bornom jutros. Njegova odluka je iskrena i moramo je poštovati. Nema potrebe da se od ovoga sad rade neke drame jer svatko ima pravo igrati za koga želi ako ima takvu mogućnost. On je odluku donio srcem, kao što se Ivan Rakitić srcem odlučio da će igrati za Hrvatsku", rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić prije par dana za Index.hr.

Sosa je bio član U21 reprezentacije Hrvatske, a 23-godišnji bek Stuttgarta ove je sezone odigrao 24 meča u Bundesligi. U Njemačku je došao iz zagrebačkog Dinama.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.