x

pokazali da su velesila

Hrvati savladali Maroko i osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu!

Nogometna reprezentacija Hrvatske savladala je Maroko rezultatom 2:1 i tako osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru, što je novi veliki uspjeh sjajne generacije koju s klupe predvodi Zlatko Dalić.

Hrvatska je imala priliku drugi put u svojoj historiji osvojiti treće mjesto na Mundijalu i to je učinila u sjajnoj utakmici. Posebno impresivan bio je početak utakmice.

Vatreni su imali inicijativu od prve minute i već u sedmoj je iskoristili. Bila je to uigrana akcija nakon slobodnog udarca, Ivan Perišić sjajno odigrava povratnu glavom za Joška Gvardiola, a mladi stoper loptu zakucava glavom u mrežu Marokanaca.


Foto: Profimedia

Odgovor Marokanaca nije mogao biti brži. U devetoj minuti afrička selekcija izvela je slobodan udarac, a nakon smušene reakcije odbrane Hrvatske Achraf Dari pogađa glavom za 1:1.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima. Naprotiv, igralo se sjajno. U 18. minuti Mislav Oršić je napravio prodor i šutirao, činilo se da lopta ide u mrežu, no pogodio je svog saigrača Andreja Kramarića.

U 24. minuti do gola je mogao i Luka Modrić, ali je Yassine Bono odbranio.


Uslijedile su dvije velike šanse za Maroko, ali Youssef En Nesyri i Soifanne Boufal nisu uspjeli pogoditi.

Kada se činilo da je to to u prvom poluvremenu, Mislav Oršić u 42. minuti postiže sjajan gol. S lijeve strane je uputio nešto između šuta i centaršuta, a lopta je od stativu ušla u mrežu Bonoa. Rezultatom 2:1 otišlo se na odmor.


U nastavku nešto drugačije scene na terenu. Hrvatska se malo povukla i prepustila loptu Marokancima, koji su tražili poravnanje po svaku cijenu.

U 47. minuti do još jednog gola je mogao Oršić, ali je njegov izblokirani šut pogodio vanjski dio mreže.


Velika inicijativa Maroka donijela je mnogo prostora za kontre Hrvata. Jednu takvu zamalo je u gol pretvorio Nikola Vlašić koji je s distance u 69. minuti šutirao preko gola.

U 75. minuti stopostotna prilika za Maroko. En Nesyri je ostao zaboravljen u petercu, ali mu je golman Dominik Livaković izašao "u šut" i odbranio je sjajno.


Maroko nije uspio doći do poravnanja pa je utakmica završila rezultatom 2:1. Tako su Vatreni drugi put u svojoj historiji osvojili treće mjesto na Mundijalu, a imaju i jedno drugo mjesto.

S druge strane, Marokanci su upisali najveći uspjeh u svojoj, ali i historiji afričkog nogometa jer su postali prva selekcija s ovog kontinenta u polufinalu Svjetskog prvenstva.

Mundijal u Kataru bit će okončan sutra nakon što se završi utakmica između Argentine i Francuske, kada ćemo saznati i ko je prvak svijeta. Duel se igra u 16 sati.

.

.

.

.

Izvor: Klix 
Foto: Profimedia

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.