x

Hrvatski sud: Severinino omalovažanje sudije je nedopustivo!

Sa Suda tvrde kako 'sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju sopstvene interese ispred djeteta' Nakon što je 28. novembra javno objavljena sudska odluka da će sin Severine Kojić (47) umjesto s majkom živjeti kod oca Milana Popovića (54), odlučio se oglasiti i Opštinski građanski sud u Zagrebu gdje je donesena odluka. U fokusu javnosti našla se sudija Tea Golub.

- Medijski prostor korišten je kako bi se obezvrijedio sudski integritet sudije Golub i njene ličnosti, a gdje je namjera očigledna i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudskog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kom u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u Porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija…), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka djeteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina - piše u saopštenju Opštinskog građanskog suda u Zagrebu.


- Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Porodičnog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje osobnih podataka djeteta, narušavanje djetetova prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju 'oteo' dijete ili je dijete 'dodijelio' drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kom se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada sudija, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo - piše u saopštenju Suda.

Osvrnuli su se potom i na anonimne advokate koji su komentarisali cijeli slučaj za medije tvrdeći kako ti 'ugledni anonimni advokati o osobinama sudije Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja iste s ciljem stvaranja utiska kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba'.

Kako neslužbeno doznajemo, pjevačica će Milanu morati isplaćivati alimentaciju od 1200 kuna. Do sada je Milanova mjesečna alimentacija bila 15.000 kuna.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.