x

analiza događaja

HTIO JE DA NAPRAVI MUŠKARCA OD KOSTE! Otac ubice ga vodio u streljanu i učio da puca da bi liječio svoje frustracije?

Kostina majka Miljana je, inače, na saslušanju u policiji detaljno opisala sve porodične prilike u kojima je odrastao njen sin, pa se tako dotakla i pitanja streljane... 

Teško mi je da povjerujem u priču da je Vladimir K. vodio sina Kostu (13) u streljanu samo da bi ga upoznao s oružjem i da bi ga upozorio na opasnost od toga.

Da je zaista to bio jedini motiv, kako tvrdi Kostina majka, Vladimir ne bi sam učio sina da puca iz vatrenog oružja, već bi ga upisao u neki streljački klub, gdje bi dječak učio o tome od licenciranih instruktora i gdje bi pucao iz vazdušnog oružja. Zato mislim da je Vladimir time što je sina lično obučavao u streljani zapravo htio da napravi "muškarca" od njega i da je na taj način liječio neke svoje strahove i frustracije.

Ovo kaže za Informer Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje (NAOS), reagujući na iskaz Kostine majke Miljane K., koja je u policiji prošle nedjelje ispričala da je njen muž Vladimir svojevremeno vodio sina u streljanu da mu oružje ne bi bilo "privlačno i egzotično" i da bi upoznao dječaka sa svim opasnostima koje nosi pucanje. Miljana je tvrdila da tada nije ni slutila da će njen sin iskoristiti obuku u pucanju da napravi masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gdje je 3. maja pobio devet đaka i portira.


- Da je Kostin otac zaista htio, kako je navodno Miljana ispričala u policiji, da sina upozna sa oružjem i opasnostima koje ono nosi, on bi ga u uzrastu od osam ili devet godina upisao na, recimo, streljaštvo. Tamo bi dijete, uz licencirane trenere, poznavaoce oružja, imalo praktičnu, ali i teorijsku nastavu o naoružanju. To je kao neka vrsta obuke za djecu gdje mališani stiču znanja o oružju, ali i viteštvu, i to sve pod strogom kontrolom trenera - napominje Ilić, i dodaje da Kostin otac ništa od toga nije učinio, već je na svoju ruku htio da od "dječaka napravi muškarca":

- Ne mogu da se otmem utisku da mi to vođenje djeteta u streljanu liči na liječenje ličnih strahova i frustracija. Takav način ponašanja je izuzetno opasan, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Kosta bio još dosta mlađi kada je posjećivao streljane. Svoje frustracije i strahove otac je prenio na dijete i na taj način učestvovao u formiranju njegove ličnosti. Želim, ipak, da napomenem da to možda nije bio presudan faktor da dječak počini stravični masakr, ali kada se pogleda cijela slika, sigurno je to u nekoj mjeri uticalo.


Kostina majka Miljana je, inače, na saslušanju u policiji detaljno opisala sve porodične prilike u kojima je odrastao njen sin, pa se tako dotakla i pitanja streljane.

Izvor blizak istrazi kaže da je Miljana tvrdila da nije bila saglasna sa tim da njen sin uči da puca, ali je "vjerovala u rasuđivanje svog muža i u njegovu dobru namjeru".

- Majka je ispričala da je njen muž Vladimir smatrao da treba da upozna sina sa opasnostima koje nosi oružje, jer je u mladosti i sam imao negativno iskustvo. Dodala je da je njen muž htio sinu da ukaže na opasnost od oružja, a istovremeno da mu pokaže kako ono funkcioniše, i to iz razloga da dječaku oružje "ne bi bilo egzotično i izazovno". Ona je ispričala da je dječak samo dvaput išao sa ocem da puca, kao i da je čula da su u streljani bila i druga djeca - kaže izvor.


Govoreći o Kostinom djetinjstvu, Miljana je kazala da je bio adekvatno zbrinut i da ništa nije ukazivalo na to da će počiniti masakr.

- Majka je ispričala da je kod sina primijetila određene promjene u pubertetu, ali ih je opisala kao obične "bubice", koje nisu bile dramatične. Kazala je da je Kosta početkom ove školske godine počeo da se osamljuje u sobi, da nije zaključavao vrata, ali je često tražio od mlađe sestre, s kojom je dijelio sobu, da ga ostavi samog. Počeo je i da se zaključava u kupatilu, a ponekad bi se brecnuo na nju kad bi ga opomenula da nije završio školske obaveze i da mu je soba u neredu - rekao je naš izvor.

Kosta se, prema riječima njegove majke, samo jednom požalio da je zbog neke svađe izbačen iz grupe na internetu, gdje je sa vršnjacima igrao video-igricu. Što se tiče društvenih mreža, Kosta je na telefonu imao Instagram, Jutjub, Snepčet i Tik tok.

.

.

Izvor: Republika.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.