x

Humoreska: Sve po tradiciji!

Piše: Emir Dervišefendić
Neovisni sam reporter i obilazim dunjaluk u potrazi za interesantnim i neobičnom stvarima, događajima. A njih na pretek. No, proteklih dana sve su zasjenila dva: Parada ponosa u Sarajevu i skup podrške tradicionalnoj porodici, familiji, obitelji, njenim tradicionalnim vrijednostima. Par dana poslije lutam gradom i kontam da nekog' izdvojim metodom slučajnog odabira da malo pročakulamo, kad mi za oko zape gospođa modrog lica. Bože mi oprosti, došla mi k'o Avatarka.

-Poštovanje i dobar dan,- obratih joj se. Može li par minuta, ja sam novinar i prikupljam mišljenja naših sugradjana o raznim temama i dogadjajima.

-Bujrum,more, nema problema!

-Vi ste?

-Fata,- odgovori gospodja.

-Samo mi nemojte reć' da vam se suprug zove Mujo? –pokušah se našalit'.

-Ti baš u sridu! – na to će ona. Jes', Mujo!

-Gle, razvukoh usta u polukrug, koje li slučajnosti, baš kao u vicevima. Koji sam ja srećo! Nego, da ne duljim, kažite mi vaše mišljenje vezano za održanu Paradu ponosa, ali i za skup podrške tradicionalnoj porodici i njenim vrijednostima.

-Mi onaj ponosni skup ne podržavamo, mi smo ti više tradicionalni...držimo do porodice i tradicije...

-Izvinite, prekinem je, ali, moram vas ipak pitat', šta vam je to plavo po licu?

-Diskusija!

-Ne kontam. Panel diskusija?

-Otkud znaš za panel? Jes', bio je, al' na kraju, a diskusija je bila s Mujom, kad ga mahne, tojes' kad iskapi pešes čokančića, odma' poteže za tradicijom.

-Fato, vi meni u zagonetkama, budite malo jasniji...

-Ku'ćeš jasnije od ovih šljiva...a one su kod nas tradicionalne...

-Tradicija u plavom. In blue,- kažem i nastojim odredit' nijansu plave. A kako se to dogodilo?

-Fino, poslije ponosne parade došli mi kući i Mujo po tradiciji naredi da mu donesem lavor tople vode i operem noge, da mu naspem čokančić šljive i narežem mezu..

-Čekajte, Fato, o čemu vi to? Kakav lavor i pranje nogu, to su stvari daleke prošlosti! Nema toga više!

-E, jesi naivan, gopodine, đe ti živiš, kakve prošlosti, ima toga kod nas kol'ko ho'š, samo se šuti, ne moreš nešto što je tradicionalno tek tako ukinut', ima, itekako ima! Samo, sramota kazat'!

-Ne mogu da vjerujem, al' što vas je gospodin Mujo...mislim ...što vas je tako izdiskutov'o?

-Kako što je? Kiseli noge u lavoru, gleda izvještaj o ponosnoj paradi i stalno mi pokazuje jednu malu plavojku, vidider je, Fato, jes' uzdure, mog'o bi je vala i kući doćerat'! A njeno opredjeljenje? – pitam ga. Možda je ona pripadnik ponosnih? Zar i ti nisi rek'o da si protiv?

-Ko te pita! Protiv sam za javnost, a ovdi, u četiri zida, bila bi ona potaman, svi smo božja čeljad.

-Sram te bilo, crni Mujo, kažem ja njemu, a on se okrenu i onako, po tradiciji, zažaga me šakom, zamalo obnevidih...Od huje mu uzeh rakiju, a on svoju privrženost tradiciji i njenim vrijednostima potvrdi drugom šakom!

-Nije moguće!

-Jašta je!

-Šta dalje bi tradicionalno?

-Ust'o, pa me onako mokrom nogom tradicionalno po bubrezima, onda me, isto tako po porodičnoj tradiciji, iščero iz kuće, da se o'ladim, kako reče. Potom je zafrljacio ibrik za mnom...pogodio me na samom pragu i po tradiciji pravo u glavu, a ja se, evo se već dva dana 'ladim, spavam kod sestre...

-Strašno!

-I nije to sve, sad dolazi i onaj panel. Imo Mujo pri ruci panel ploču, kupio neki dan na buvljaku, pa i nju bacio za mnom i pogodio me.

-Po tradiciji?

-Ne, po slabinama!

-Fato, hoćete li podnijeti prijavu protiv supruga? Pa, to je nasilje i fizičko zlostavljanje! U 21. vijeku!

-Neću.

-?

-Zato što to nije po tradiciji, đe ću ga za to prijavljivat'! A da ga i prijavim, tek bi mi se onda ukazala tradicija u svom punom sjaju!

-Gospodjo Fato, hvala na razgovoru, bilo je veoma interesantno čuti i zagovornike tradicionalnih vrijednosti naše porodice koja je, je li, temelj našeg društva,- rekoh posmatrajući svoju sugovornicu kako se žurno udaljava.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.