x

Hyundai

Hyundai do novog rekorda na evropskom tržištu

Hyundai Motor prodao je 2022. godine 518.566 vozila u Evropi, sa rekordnim tržišnim udjelom od 4,6 odsto.


U godini koju je obilježila neizvjesnost, Hyundai Motor je nastavio da poboljšava poziciju širom Evrope. Kompanija je uspjela da prevaziđe prepreke prisutne u cijeloj industriji, postižući odlične prodajne rezultate.

Hyundai je prodaju u Evropi 2022. zaključio impresivnim brojkama, prodavši 518.566 vozila, što je povećanje od 0,5 odsto u odnosu na 2021.

Tokom prošle godine, Hyundai je uspio da u Evropi ostvari tržišni udio od 4,6 odsto. Poređenja radi, globalna prodaja Hyundaija u 2022. iznosila je 3,94 miliona vozila, što je povećanje od 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Sve više vođena potražnjom za električnim vozilima, kompanija je zabiljeležila i rast od 19 odsto u prodaji vozila sa nultom emisijom. Pored toga, tržišni udio je nastavio da raste, sa rekordnim rezultatima u Njemačkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

“Prethodna godina je bila godina mnogih izazova, ali je takođe bila godina mnogih uspjeha”, kaže Majkl Kol, predsednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe.

“Hyundai ima za cilj da u 2023. proda 4,32 miliona vozila na inostranim tržištima”.

Rekordni učinak na tržištu


Rekordno povećanje tržišnog udjela u Evropi podržano je poboljšanim položajem na svim Hyundaijevim “G5” tržištima: Nemačkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.


Prodaja u 2022. porasla je u odnosu na prethodnu godinu, sa rekordnim tržišnim udjelom od 4,6 odsto u EU, EFTA i Velikoj Britaniji. Hyundai modeli su činili 4 procenta svih automobila prodatih u Njemačkoj, što predstavlja 105.074 novih registracija vozila u zemlji.

Kada je riječ o prodaji električnih vozila, Hyundai je bio na trećem mestu na tržištu. U međuvremenu, Hyundai je postigao i rekordni tržišni udio od 7,3 odsto u Španiji, što iznosi 59.503 novoregistrovana vozila.


U Italiji je tržišni udio Hyundaija dostigao 3,1 odsto u 2022. U toj zemlji je prodato 41.017 novih Hyundai vozila. U Francuskoj je Hyundai ostvario tržišni udio od 3,1 odsto.

Prodaja je takođe porasla za 4,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa ukupno 44.106 novih registrovanih Hyundai vozila. Tržište Velike Britanije je takođe zabeležilo značajan uspjeh za Hyundai.

Kompanija je prodala 80.419 vozila, što je činilo tržišni udio od 5 procenata, najveći do sada u Velikoj Britaniji. Godišnja prodaja je porasla za 15 odsto.

Na putu elektrifikacije


Hyundai je nastavio da ide putem mobilnosti sa nultom emisijom na osnovu svoje vizije “Progresa za čovječanstvo”. U 2022. EV i elektrifikovani modeli činili su veći udio u prodaji nego ikada ranije.


Preko 16 odsto prodatih vozila imalo je pogon sa nultom emisijom štetnih gasova. Paleta prodatih ekološki prihvatljivih automobila, uključujući PHEV i HEV modele, čini 39,8 odsto.

Prošla godina je bila i prva puna godina prodaje Hyundaijevog IONIQ 5, debitantskog modela u okviru IONIQ podbrenda. Ne samo da je prodato 38.970 jedinica ovog automobila, već je on osvojio i mnoštvo nagrada širom svijeta.

Među mnogobrojnim priznanjima bile su titule “Svjetski automobil godine”, „”Svjetsko električno vozilo godine”, “Svjetski dizajn automobila godine”, kao i niz drugih nagrada za “Automobil godine”.

Godina 2022. označila je i prekretnicu za nastavak Hyundaijeve IONIQ linije električnih vozila. Svetu je predstavljen potpuno nov Hyundai IONIQ 6.

Pošto je krajem prošle godine otpočela proizvodnja za Evropu, ovaj BEV koji karakteriše njegova funkcionalna estetika stići će do dilera od prvog kvartala 2023.

Zajedno, IONIQ 5 i IONIQ 6 ostvarili su više od 100.000 globalno prodatih vozila u 2022. godini.

Izvor: automobili.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.