x

Hyundai od 2025. proizvodi motore s unutrašnjim sagorijevanjem na vodonik

Hyundai Doosan Infracore (HDI) je postavio jasan cilj - masovnu proizvodnju motora s unutrašnjim sagorijevanjem (SUS) koji će koristiti vodonik kao gorivo i sve to već od 2025. godine.

Korejci će ove godine predstaviti svoj prototip motora (ICE) koji radi na vodonik. Testiranje u punom opsegu će sprovesti tokom 2024, a samo godinu nakon toga uslediće masovna proizvodnja u punom opsegu, navodi Revija HAK.

Hyundai je završio dizajn motora koji ima izlaznu snagu od 300 kW i obrtni moment od 1700 Nm pri 2000 o/min, koji zadovoljava sve nove propise norme Euro 7. Jedno punjenje od 10 minuta omogućava udaljenost do 500 km, a iz HDI-ja kažu da su ti motori 25-30% ekonomičniji od gorivih ćelija ili paketa baterija, kada se uzme u obzir cena vozila i troškovi održavanja.

HDI planira da iskoristi svoju postojeću tehnologiju motora i postrojenja da bi smanjio troškove i ubrzao komercijalizaciju pa će novi vodonikovi motori u test fazi biti instalirani u komercijalna vozila kao što su kamioni i veliki autobusi te građevinsku opremu do 2024., dok je masovna proizvodnja u punom opsegu planirana za 2025. godinu, prenosi Revijahak.hr.

(Autoblog.rs)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.