x

Hyundai Tucson i Ioniq 5 ocijenjeni sa pet zvjezdica na Euro NCAP testiranju

Novi TUCSON, IONIQ 5 i BAYON, tri nova Hyundai modela su dobili najbolje ocjene od nezavisne organizacije za procjenu bezbjednosti vozila European NewCar Assessment Programme (Euro NCAP). 

I TUCSON i IONIQ 5 su ocijenjeni za bezbjednost sa maksimalnih pet zvjezdica, dok je BAYON ocjenjen sa četiri zvjezdice.

Vozila u toku testiranja bezbjednosti Euro NCAP-a su ocjenjena u sljedeće četiri kategorije: ‘odrasli putnik’, ‘dijete putnik’, ‘učesnik u saobraćaju’ i ‘pomoć bezbjednosti’. Hyundai TUCSON, ocjenjen sa pet zvjezdica, odlično se pokazao u kategorijama ‘odrasli putnik’ i ‘dijete putnik’. IONIQ 5 se također istakao u ovim kategorijama, kao i u kategoriji ‘pomoć u bezbjednosti’. BAYON se najbolje pokazao u kategoriji ‘dijete putnik’.

“Činjenica da su TUCSON i IONIQ 5 dobili maksimalnih pet zvjezdica na ocjenjivanju bezbjednosti od strane Euro NCAP-a služi kao dokaz da Hyundai nije samo lider u budućoj mobilnosti, već da su naši automobili među najbezbjednijim automobilima u Evropi,” rekao je Andreas-Christoph Hofmann, potpredsjednik marketinga i proizvoda Hyundai Motor Europe. “Euro NCAP ocjenjivanja pokazuju da je Hyundai posvećen da garantuje svojim kupcima, kao i ostalim učesnicima u saobraćaju, visok nivo bezbjednosti i rješenja za mobilnost zasnovanih na tehnologiji.”


Smart Sense: Skup bezbjedonosnih funkcija na Hyundai vozilima

Hyundai modeli su opremljeni sa Hyundai Smart Sense funkcijama aktivne bezbjednosti i pomoći u vožnji. Pored svog unaprijeđenog sistema od 7 vazdušnih jastuka kako bi putnici na prednjim sjedištima bili još bezbjedniji, novi unaprijeđeni bezbjednosni paket modela TUCSON sada uključuje Sistem za vožnju auto-putem (HDA), Monitor mrtvog ugla (BVM), Sistem za izbjegavanje sudara u mrtvom uglu (BCA) i Sistem za izbjegavanje frontalnog sudara (FCA). Na auto-putu, HDA pomaže da TUCSON reguliše brzinu, održi razdaljinu od vozila ispred i da održava vozilo u svojoj traci. BVM prikazuje prostor iza vozila na instrument tabli kad se koristi signal skretanja. BCA nadgleda zadnje uglove i upozorava vozača kada je drugo vozilo detektovano, primjenjujući diferencijalno kočenje po potrebi. FCA autonomno koči da bi izbjegao sudare sa kolima, pješacima i biciklistima. Funkcija sada uključuje i skretanje na raskrsnici, proširujući bezbjednost u sprečavanju sudara u raskrsnicama kad skrećete lijevo.

IONIQ 5 je prvi Hyundai model koji nudi Sistem vožnje auto-putem 2 (HDA 2). HDA 2 čini vožnju na auto-putu udobnijom kombinovanjem pametnog tempomata zasnovanog na navigaciji (NSCC) i Sistemu za praćenju trake (LFA) i korištenjem mogućnosti Nivoa 2 autonomne vožnje. Ova funkcija koristi prednju kameru, radarske senzore i navigacione podatke za kontrolisanje brzine, pravca i udaljenosti, kao što pomaže vozaču u promjeni trake.

Poput drugih članova Hyundai SUV porodice, BAYON daje prioritet bezbjednosti i standardno dolazi sa podužim spiskom Smart Sense funkcija. Pored bezbjednije vožnje na auto-putu, Upozorenje na koncentraciju vozača (DAW) može da upozori vozača kad se detektuje pospanost ili nekoncentrisana vožnja. Upozorenje na polazak vozila ispred (LVDA) upozorava vozača kad ne reaguje dovoljno brzo na kretanje vozila ispred.

Hyundai proizvodi modele koji redovno dobijaju od Euro NCAP-a ocjene za vrhunsku bezbjednost. Uz najnovije dobitnike, modele TUCSON i IONIQ 5, raniji Hyundai modeli koji su dobili ocjenu od maksimalnih pet zvjezdica su i30, KONA, SANTA FE, IONIQ i NEXO.


O Euro NCAP-u

Euro NCAP organizuje testove sudara i bezbjednosti na novim vozilima i pruža kupcima automobila realnu i nezavisnu procjenu bezbjedonosnih performansi za neke od najpopularnijih automobila koji se prodaju u Evropi. Osnovan je 1997. godine i podržan od strane nekoliko evropskih vlada, automobilskih, potrošačkih i osiguravajućih kompanija, EuroNCAP je brzo postao katalizator za podsticanje značajnih bezbjedonosnih poboljšanja u dizajnu novih automobila.


(Automobili.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.