x

AUSTRALIJA

Igra sudbine najboljeg tenisera današnjice: Đoković od najvoljenije do najomraženije osobe

Sve je počelo u decembru 2021. godine kada je teniser iz Srbije dostavio negativan test na COVID pred početak turnira u Australiji


Novak Đoković je za samo godinu dana došao od jednog od najvoljenijih tenisera do najomraženije osobe u svijetu tenisa.

Sve je počelo u decembru 2021. godine kada je teniser iz Srbije dostavio negativan test na COVID pred početak turnira u Australiji.

Čak je i u objavi na društvenoj mreži Instagram objavio kako ima dozvolu za medicinsko izuzeće, koje je dobio od dva odvojena tima medicinskih eksperata.

Deportacija iz Australije

Samo nekoliko dana poslije pri slijetanju na aerodrom u Australiji, Đoković je zadržan osam sati na kontroli poslije koje mu viza biva poništena.

Novak je proveo i četiri dana u imigracijskom hotelu, uz komentar australijskog premijera Skota Morisona (Scott Morrison) kako pravila vrijede za sve isto.

I dok je Morison u jednu ruku u pravu zbog stava da bi pravila trebala vrijediti za sve isto, ovdje pričamo o osobi koja ima uticaj i sve potrebne resurse da bude poslan kući.

Da li je stvarno bila potrebno slanje poruke na ovaj način?

Servirao osvetu

Organizatori Australian Opena su uprkos tome uključili Đokovića u proces žrijebanja, kao vrstu podle igre sa svim njegovim fanovima, bližnjim i najgore od svih – samim Novakom.


Đoković je odlučio da osvetu servira hladnu, onako kako najbolje on zna. Svima je poznat njegov mentalitet, a inat se još više pokaže u situacijama kada on postane negativac broj 1.

Ove godine je u turnir ušao sa povredom zadnje lože, koja sa vremenom izgleda sve gore.

Negativac je odmah osuđen na lažiranje povreda, jer prema riječima ljubitelja tenisa „ovo nije prvi put“. Nivo uvreda je odavno prešao granice dobrog ukusa, a to je dovelo i samog Đokovića da prokomentariše cijelu situaciju riječima:

- Sumnja se samo u moje povrede, a kada se neki drugi igrači povrede, oni su žrtve, a ja sam onaj koji se pretvara.“

Novak Đoković je u ovaj turnir ušao sa pete pozicije na ATP rang listi. Žrijeb mu je pomogao, kao i favoriti iz samog vrha rang ljestvice koji su redom podbacivali.

Problem koji nastaje njihovim ispadanjem, kod onih koji i ne simpatišu baš Đokovića, je što se njemu otvara lakši put do novog polufinala Gren Slema.

Izgubio samo jedan set

Đoković je u svojih pet mečeva izgubio tek jedan set i to protiv kvalifikanta Enca Kukouda (Enzo Coucaud) i još jednom potvrdio dominaciju na betonu. U polufinalu mu na megdan stiže dvadesetpetogodišnji amerikanac Tomi Pol (Tommy Paul).

Novak će u petak sa mladim američkim teniserom odmjeriti snage i probati doći do novog finala Australijen opena.

Novo finale bi za Đokovića bilo deseto, a poznato je da dosad nikad nije izgubio kada bi došao do istog.

Pobjeda u tom finalu bi mu donijela i laskavo prvo mjesto na ATP rang listi, a i pobjegao bi iz začaranog kruga, koji je bio popraćen više od njegovih pobjeda u prethodnim godinama.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.