x

Ilda Šaulić ulaže 20.000 eura u Šabanov muzej: Počeli radovi na pjevačevoj kući u Šapcu!

Ilda Šaulić započela je restauraciju kuće Šabana Šaulića u Šapcu, koja bi uskoro trebalo da postane muzej u čast njenom pokojnom ocu. Vrijednost ove investicije je oko 20.000 eura, otkriva Kurir.

Porodična kuća kralja narodne muzike, koju je on sazidao prije nekoliko decenija, već duže vrijeme je prazna i u nju je rijetko ko dolazio. Dok je bio živ, Šaban je povremeno obilazio svoj dom, ali se u njemu nije dugo zadržavao. Međutim, uvijek je bio posebno vezan za to mjesto i redovno je plaćao ljude koji su održavali kuću i pazili na nju.


Još za života pomenutu nekretninu prepisao je kćerki Ildi, a ona je poslije njegove pogibije odlučila da tu napravi muzej u kojem će biti izložene Šabanove stvari i vrijednosti koje je stekao u dugogodišnjoj karijeri. Nedavno je angažovala majstore koji preuređuju kuću, pa smo tragom te informacije krenuli u Šabac da provjerimo dokle su stigli radovi.

U naselju Mahala, posebno u blizini gdje je Šaban rođen, bilo je dosta ljudi na ulici. Svi su se okupili da vide šta se to radi u Šabanovoj kući, pa smo iskoristili priliku da porazgovaramo s mještanima. Objasnili su nam da je Ilda dolazila početkom godine, odmah poslije godišnjice Šabanove smrti, i da je tada angažovala radnike za obnovu kuće.


Prema njihovim riječima, izdvojila je čak dvadeset hiljada eura za restauraciju prostora, a radovi su počeli nedavno. Na licu mjesta zatekli smo i majstore koji su unosili materijal, ali nisu bili voljni za razgovor. Jedan od prolaznika rekao nam je da je čuo kako će muzej u Šaulićevu čast biti otvoren do kraja ove godine i da su svi u kraju srećni zbog toga. Dodao je i da je grad Šabac poslije pisanja Kurira donio odluku da se uklone kontejneri koji su bili tik uz ogradu Šabanove kuće.

U obližnjoj bašti kafane sjedilo je desetak mještana, s kojima smo takođe porazgovarali o Šabanu.


- On je zaslužio da dobije muzej, to je njegova kćerka pokrenula. Svaka joj čast. Vidio sam i Gocu prije nekoliko dana ovdje, dolazila je da obiđe radove. Javila se ljudima na ulici i malo popričala s njima, tako sam i čuo da će u kući napraviti muzej - rekao nam je jedan od njih.

Ilda Šaulić juče nije odgovarala na pozive.

Podsjetimo, Šaban je nastradao u februaru 2019. u saobraćajnoj nesreći blizu grada Bilefelda u Njemačkoj, zajedno sa svojim prijateljem Mirsadom Kerićem. Na njihov automobil velikom brzinom je naletio turski državljanin Alsin Levent i njemu je suđenju u toku.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.