x

ODMOR

Indijska kompanija organizira najduže putovanje na svijetu autobusom

Putnici će proći kroz 22 zemlje iz Istanbula preko Balkana i istočne Evrope, Skandinavije i zapadne Evrope do glavnog grada Engleske


Indijska kompanija specijalizirana za neobične ekspedicije „Adventures Overland“ organizira najduže putovanje autobusom na svijetu. Riječ je o 56-dnevnom putovanju za 30 putnika koje započinje 7. avgusta ove godine u Istanbulu, a završava 1. oktobra 2023. u Londonu.

Dva miliona

Putovanje dugo 12.000 kilometara vodi putnike kroz 22 zemlje iz Istanbula preko Balkana i istočne Evrope, Skandinavije i zapadne Evrope do glavnog grada Engleske. Putnici će proći i kroz Hrvatsku. Iako se ovaj aranžman na prvo spominjanje ne čini ekstraprivlačan, „Adventures Overland“ organizira luksuznu turu vrijednu oko dva miliona indijskih rupija, odnosno malo manje od 23.000 eura.

Luksuzni paket uključuje doručak, 30 ručkova i večera i hotelski boravak tokom putovanja u dvokrevetnim sobama. U cijenu je uključen i prijelaz trajektom u Finskom zaljevu, posjet Sjevernom rtu i krstarenje norveškim fjordovima.

Podesiva sjedala

„Adventures Overland“ tvrdi da će putnici putovati posebnim luksuznim autobusom koji je dizajniran za udobna putovanja na velike udaljenosti. Opremljen je podesivim sjedalima s dovoljno prostora za noge, sklopivim pladnjem i držačima za boce i čaše. Svaki putnik smije sa sobom ponijeti dva velika kufera.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, trenutnu titulu najdužeg putovanja autobusom drži peruanska kompanija Ormeo, koja organizira Trans Oceanicu, odnosno 6.200 kilometara dug put između Lime u Peruu i Rio de Ženeira u Brazilu. Put autobusom traje 102 sata, odnosno malo više od četiri dana.

Promjena rute

Najduže putovanje autobusom od Istanbula do Londona svojevrsna je verzija starijeg aranžmana Adventures Overlanda po imenu Put do Londona iz 2021. godine. On je originalno trebao uključivati put iz Indije do glavnoga grada Engleske, a po putu prolaziti kroz zemlje poput Kine, Mjanmara i Rusije, koje su u međuvremenu zatvorene za posjet. Baš zato organizatori su odlučili promijeniti rutu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.