x

NERJEŠIVI PROBLEMI

Indonezija mijenja glavni grad jer je Džakarta zagađena, prenaseljena i tone

Indonezija razmatra promjenu glavnog grada jer Džakarta ima nerješive probleme, zbog čega se traži novo rješenje.

Džakarta je veoma zagađen i prenaseljen grad, podložan je zemljotresima i brzo tone pa stoga Indonezija želi napraviti novi održiviji, čišći i "otporniji" glavni grad.

"Izgradnja novog glavnog grada nije samo fizički potez vlade, nego je cilj izgraditi 'pametni' novi grad koji je konkurentan na globalnom nivou i koji će postati 'lokomotiva' transformacije Indonezije bazirane na inovacijama, tehnologiji i zelenoj ekonomiji", izjavio je predsjednik Joko Widodo prije odobrenja plana.

Koncept podrazumijeva novi grad, a predstavljen je još 2019. godine. Ambiciozni razvoj bi podrazumijevao izgradnju grada Nusanare, koji bi se nalazio 2.000 kilometara sjeveroistočno od Džakarte u provinciji Istočni Kalimantan.


Međutim, ne slažu se svi s Widodovim planom, jer su grupe za zaštitu okoliša zabrinute da bi novi grad mogao uznemiriti orangutane, leoparde i druge divlje životinje koje žive u ovoj regiji. Također, tu je i činjenica da bi izgradnja novog grada koštala 34 milijarde dolara.

"Postoji rizik za vodu, floru i faunu, rizik od zagađenja i ekološke štete, a tu je i problem klimatskih promjena", saopćila je grupa WALHI.


U Džakarti živi oko 10 miliona ljudi, a često se opisuje kao grad u svijetu koji najbrže tone. Widodo želi izbjeći sve veće probleme ovog grada, ali bi se oni mogli samo prenijeti na novu lokaciju.

Također, postavlja se pitanje i šta će se dogoditi sa stanovnicima Džakarte koji se ne mogu preseliti u novi grad te da li će biti ostavljeni u Džakarti s njenim problemima bez ikakve pomoći.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.