x

Infekcije dječije kože u ljetnim mjesecima

Infekcija se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće oko usta i nosa, u glutealnom području, kao i na rukama.

Koža kao najveći organ ljudskog tijela predstavlja prvu liniju odbrane organizma od infekcija izazvanih bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima, posebno tokom ljetnih mjeseci.

Dječija koža osjetljivija je od kože odraslog čovjeka. Njen površinski sloj mnogo je nježniji, potkožno masno tkivo tanje, aktivnosti žlijezda lojnica i znojnica nepotpuno razvijene, sadržaj masti manji, a vode ima mnogo više.

Zbog svega toga kod djeteta mehanizam termoregulacije je mnog osjetljiviji nego kod odraslih, koža se lakše isušuje, podložnija je infekcijama, negativnom djelovanju sunčevog zračenja i mehaničkim nadražajima. Dječiju kožu zato treba znati njegovati i liječiti poštujući njene posebnosti.

Najčešća infekcija kože kod djece je Impetigo contagiosa, bolest izazvana jednom od dviju bakterija - Streptokokom grupe A ili Stafilokokom aureus. Infekcija se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće oko usta i nosa, u glutealnom području, kao i na rukama.

Infekcija se javlja na mjestima gdje je površinski sloj kože oštećen povredom ili iritacijom (raščešana ranica nastala nakon ujeda komarca ili nekog drugog insekta, iritacija kože nakon dodira s pijeskom na moru, isušena koža zbog opekotina od sunca, oštećena sluznica nosa...).

Na koži se u toku nekoliko dana javljaju mali plikovi, koji ubrzo pucaju i iz njih se cijedi ljepljiva smeđa tečnost, koja se suši i pretvara u krastu. Infekcija je u nekompliciranim slučajevima benignog toka, nema drugih simptoma, osim promjena na koži, koje prolaze ne ostavljajući ožiljke.

Blagi oblik impetiga liječi se ispiranjem inficirane kože blagim antiseptičnim rastvorom i mazanjem antiseptičnih ili antibiotskih krema. Ukoliko se infekcija proširi, u terapiju se uvode antibiotici u dogovoru s pedijatrom.

Impetigo je zarazna bolest. Zaražena djeca najčešće ga prenose češanjem sa jednog dijela na drugi. Infekcija može se proširiti i na ostale ukućane, ili djecu.

Djecu sa impetigom treba nakratko izolirati, a 24 sata nakon počinjanja oralne antibiotske terapije, dijete više ne bi trebalo biti zarazno.

Kako spriječiti

Prevencija infekcija kože kod djece vrši se sprečavanjem povreda i iritacija nježne dječije kože, stavljanjem antiseptika na posjekotine i ogrebotine na koži, redovnim rezanjem noktiju na rukama, da bi se spriječilo oštećenje kože grebanjem, pravilnim tretmanom ispucalih usnica i oštećene sluznice nosa nakon virusne infekcije.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.