x

Infektologinja Nada Koluder Ćimić: Kraj utakmice između virusa i čovjeka još se ne nazire!

Specijalista infektologije Eurofarm Centra, profesorica Nada Koluder-Ćimić, osvrnula se na pandemiju koronavirusa kazavši da evaluacija širenja virusa u našoj zajednici u sadašnjem vremenu jasno ukazuje na potrebu hitnog uvođenja novih mjera.

Kao i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, infektologinja Koluder-Ćimić ističe kako je potrebno provoditi više testiranja potencijalno zaraženih.

"Na temelju egzaktnih pokazatelja dobijenih proširenim, kontrolisanim i nadalje stručno indikovanim testiranjem, odnosno aktivnim traženjem zaraženih, epidemiolozi bi mogli predvidjeti dalju dinamiku širenja i vremena ukazivanja platoa kao projekcije izravnavanja linije trenda, kada bi se krenulo s postepenom normalizacijom života. Širenje testiranja na terenu pouzdanim molekularno - biološkim testovima bi trebalo biti definisano. Obuhvatalo bi ne samo one sa kliničkom slikom, nego ciljano i kontakte, sumnjive i one koji se primaju u bolnicu", ističe Koluder-Ćimić.


Ona smatra kako su se poduzete mjere širenja virusa u prvoj fazi epidemije činile učinkovitim.

"Međutim, sve češće eksplozije slučajeva klinički jasne zaraze i smrti govore o tihoj sveprisutnosti nevidljivog neprijatelja kojeg u njegovom smrtnom pohodu ne mogu zaustaviti mjere ograničenog kretanja, socijalne distance, pranja ruku, zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcije", kaže infektologinja.

Nadalje, ona upozorava kako u konačnici svim uvedenim mjerama virus neće biti savladan, ali će se usporavanjem kroz vrijeme dobiti takozvani "imunitet krda" ili dragocjeno vrijeme do svjetske proizvodnje vakcine, što bi spriječilo dalje egzistiranje virusa u određenoj populaciji.

"Kraj utakmice između virusa i čovjeka još se ne nazire. Budimo razumni i strpljivi", poručuje Koluder-Ćimić.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.