x

Iskoristite sezonu mandarina: Mali agrumi jačaju imunitet i čuvaju srce

S jeseni dolazi hladnije vrijeme, pa i pad imuniteta. Stoga moramo na vrijeme početi konzumirati namirnice bogate vitaminima i vlaknima, kako bi naš imunološki sistem mogao raditi optimalno i kako bismo bili manje podložni infekcijama.

Jedna takva namirnica su manadine, čija je sezona od jeseni pa sve do proljeća, što ih čini idealnim i lako dostupnim izvorom vitamina tokom hladnih mjeseci, a šta još ove male slatke agrume čini tako zdravima, pročitajte u nastavku.

Pomažu kod prehlade i gripa

Mandarina je odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.


Otapaju višak kilograma

Zbog malog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se da je u jelovnik uvrste osobe koje pokušavaju da izgube višak kilograma. Ubrzava metabolizam, pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predjelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

Ubrzavaju probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj dio citrusnog voća, prepun dijetalnih vlakana, pomoći će da se uspavana probava ubrza. Tačnije, mandarina ubrzava peristaltiku crijeva.


Čuvaju srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežava ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.

Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnim organima, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje ako ste pod stresom. Mandarine, poput drugog citrusnog voća, sadrže dosta oksalata, pa se zato ne preporučuju osobama sa sklonošću prema kamenu u bubregu i žuči.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.