x

stradalo osam tinejdžera

Isplivali novi detalji tragedije kod Posušja!

Rezultati vještačenja koji će rasvijetliti tragičnu smrt osam devetnaestogodišnjaka koja se dogodila u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovo kod Posušja i u crno zavila BiH još se rade u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba.

Postupajući tužitelj Zapadnohercegovačkog kantona Borislav Čuljak nam je kazao kako se prema dosadašnjim istražnim radnjama pretpostavlja da je četiri djevojke i četiri mladića ugušio ispušni plin iz agregata, ali da će cijeli slučaj rasvijetliti rezultati vještačenja u Sarajevu.

"Tužilaštvo i policija su uradili sve što su mogli i sada samo možemo čekati konačne rezultate iz Sarajeva, kako bi se znala prava istina i kako bi se ovaj slučaj zaključio", kazao je Čuljak.


Dodaje kako su tražili da se vještačenje radi po hitnom postupku, kao bi se smrt osam mladih rasvijetlila što prije, ali da je to proces koji nije jednostavan, te se ne može završiti onom brzinom kojom mnogi očekuje da se završi.

"Mi smo dostavili na vještačenje uzorke krvi koji su uzeti prilikom obdukcije na toksikološka i druga vještačenja, sve tragove i materijalne dokaze koje smo našli prilikom uviđajnih radnji, kao i nalaze svih vještačenja koja su ovdje provedena", pojasnio je postupajući tužilac.

Komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić nam kaže kako je ovo najteži slučaj koji je ikada radio i koji pamti ovaj kraj, te vjeruje da će i zbog toga vještačenje biti prioritetno iako se radi o kompleksnom procesu, jer je veliki interes javnosti za ove rezultate.


Podsjeća da je policija danima osiguravala mjesto tragedije kako bi se detaljno uradila sva potrebna vještačenja i da se pretpostavlja kako je smrt osmero mladih uzrokovan gušenjem ispušnih plinova iz agregata, ali da je ipak potrebna potvrda nadležnih organa o tome.

"Na mjestu događaja vještak je odradio vještačenje agregata koji je radio tokom čitave noći, kao i dimnjaka i peći na drva u kojoj je pronađena žeravica, te su uzeti svi tragovi", objasnio nam je Galić.

Naglašava da su policijski službenici objekt osiguravali od same prijave tragičnog slučaja sve do zadnjeg provedenog vještačenja, te da su uz brojne materijalne dokaze uzeli izjave nekoliko osoba, te sve što su smatrali da može pomoći u rasvjetljavanju slučaja.


Pojasnio nam je da su tijela četiri djevojke i četiri mladića pronašli njihovi prijatelji koji su s njima slavili doček Nove godine a spavali u vikendici koja se nalazi u blizini.

"Kad su ujutro ustali, bacali su petarde i kako niko nije izlazio, jedan momak je otišao da vidi šta je s njima i zatekao šokantan prizor, mrtvih osam prijatelja", kaže komesar MUP-a ZHK navodeći da je taj momak slučaj prijavio policiji.

Zatekli su kako nam kazuje šest osoba u sjedećem položaju na uglu za sjedenja, dok su dvije osobe koje su sjedile na rubovima bile na podu.


"Sama činjenica kad su ušli u pomoćni objekt da su zatekli agregat kako radi dovoljno govori kao i to da je vikendica bila zaključana i da nije ni jedan prozor nije bio otvoren izuzev jednog malog koji je bio otvoren na kipu, da je došlo do gušenja ispušnim plinovima", objašnjava Galić za Klix.ba.

Kaže kako je zapravo taj mali prozor koji je bio malo odškrinut spajao vikendicu i pomoćni objekat u kojem je bio agregat, te da on nije puštao svježi zrak nego dovodio otrovne plinove iz navedene prostorije, koji su najvjerojatnije ugušili osam života.

"Ta ostava ima dvoja vrata jedna na suprot drugih, a kada su naši službenici došli jedna su bila skroz zatvorena, druga samo malo odškrinuta, kako i mali prozor od vikendice koji je spojen sa tom ostavom, dok je agregat radio čitavu noć", pojašnjava nam komesar Galić.


Ulazna vrata od vikendice su bila zaključana i svi aluminijski otvori su bili zatvoreni tako da po njegovim riječima nije dolazio kisik nikako.

"Mislim da je njih otrovni plin polako uspavljivao i da nisu mogli ništa osjetiti, ako se radi o ugljen-monoksidu, jer on ima baš ta svojstva, ali to će sve utvrditi vještačenja", ističe naš sagovornik.

Napominje kako postoji mogućnost da su otrovni plinovi dolazili iz dimnjaka ili peći na drva, jer je bilo žeravice kad su tijela pronađena, ali da ne treba špekulisati, jer će konačni rezultati vještačenja rasvijetliti ovaj tragični slučaj koji je i danas jedna od glavnih tema u BiH.


Tužna priča iz ovog hercegovačkog kraja je odjeknula u domaćim i regionalnim medijima, jer ovako tragičan početak Nove godine se ne pamti.

Sahrana Mirele Rezo i Stjepana Jukića održana je 3. januara u Posušju, a dan kasnije su Žana, Marija i Stipe Pavković, Ivan Miličević, Mia Soldo i Stipe Romić sahranjeni u Rakitnu.

Na posljednjem ispraćaju osam prekinutih mladosti okupilo se na hiljada ljudi, među kojima su bili i dužnosnici sa svih nivoa vlasti. Proliveno je more suza, a izrazi saučešća su stizali od najviših vjerskih i političkih dužnosnika kako iz BiH tako i zemalja okruženje.

.

.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.