x

Ispraćamo ljeto: Pripremite kosu za hladne (zimske) dane

Nakon što smo cijelo ljeto kosu (mal)tretirali morem i suncem, došla je jesen i sada je savršeno vrijeme da je oporavimo od proživljenog i pripremimo za još jednu rundu zimskih avantura.

Tokom ljetnih mjeseci vlaga uništava našu kosu (sjetite se samo onih dlačica koje odluče odletjeti svaka na svoju stranu), a izuzetno niske temperature tokom zimskih mjeseci glavni su razlog zbog kojeg kosa “puca” i jednostavno poželite da ne skidate kapu s glave da niko ne bi vidio taj užas.

Upravo zbog toga pišemo vam o pet načina ne samo da kosu zaštitite od niskih temperatura, već i da osigurate siguran prelazak iz ugodnih u hladne vremenske prilike.

#1 Očistite kosu

Iako je proteklog ljeta bilo baš super provoditi sve te silne sate u bazenu ili moru, vaša je kosa vjerovatno dobrano šokirana od hlora, soli, sunca i ostalih uticaja. Započnite novu sezonu detaljnim čišćenjem kose uz pomoć posebnog šampona koji će vas, ako ga budete koristiti jednom mjesečno, riješiti nakupljenih naslaga na vlasima.

#2 Skratite vrhove

Kod promjene sezona i te kako je preporučljivo podšišati vrhove, ali samo toliko da taj podšišani milimetar izgleda kao neka prašina. Na ovaj ćete se način riješiti ispucalih vrhova i dobiti mnogo zdravije završetke kose pri čemu se ne morate odreći njene dužine.

#3 Koristite maske

Ljetni su mjeseci kosu vjerovatno učinili suhom i krhkom, a vlažnost joj možete vratiti uz pomoć intenzivnih maski za kosu koje možete kupiti u gotovo svakoj trgovini.

#4 Uklonite statički elektricitet

Trik za prevenciju statičnog elektriciteta kose jest u tome da kosu održavate hidratizovanom i da redovno koristite serum. Još jedan brz i jednostavan trik je u tome da redovno koristite četku koja smanjuje statički elektricitet i broj neposlušnih vlasi te značajno pojačava sjaj i vraća kosi glatkoću.

#5 “Spustite” je

Jedina stvar koja je napornija od vjetrovitog vremena je to što kosa na njemu počne da “leti” svuda naokolo, a još je gore kada vam počne “upadati” u lice, usta i nos. Ovu traumu vrlo lako možete izbjeći koristeći serum koji će istovremeno zaštititi i revitalizovati kosu.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.