x

Ispravka: Masovno ubistvo u Mladenovcu nema veze s plavim kitom niti sa sektama!

Portal Republika.rs je objavio tekst gdje se navodi kako se istražuje da li je Uroš Blažić (21) pod uticajem zloglasne satanističke igre usmrtio osam, a ranio 14 mladih. Naš portal je isti prenio, međutim analizom Raskrinkavanja portala je utvrđeno kako ovakve informacije nemaju veze sa istinom. 

Naime, rođak ubice je kazao “da je i sada neka sekta u pitanju”, a ne “da je i sada u ovom slučaju ista sekta u pitanju”, kako je to navedeno u članku koji smo prenijeli. Tvrdnja koju smo prenijeli da je brat ubijenog “otkrio” pozadinu u napada u Mladenovcu nije tačna; on nije ništa otkrio, nego je iznio vlastite pretpostavke da je ubica možda bio sljedbenik neke sekte, navodi se u analizi Raskrinkavanja. 

U članku koji smo objavili se navodi da policija istražuje mogućnost da je 21-godišnji Uroš Blažić, počinitelj masovnog ubistva u Mladenovcu u Srbiji, “bio vrbovan za sektu koja stoji iza zloglasnog izazova plavi kit”.

O mogućnosti da je napadač povezan sa “sektom Plavi kit” govorio je rođak jednog od ubijenih mladića iz Mladenovca.

- Ne znam šta se dešava. Ovde se pre nekoliko godina jedan mali dečak obesio. Priča je bila da je sekta plavi kit bila umešana u celu priču, da su mu jednostavno davali instrukcije šta će da uradi. Postoji velika mogućnost da je i sada u ovom slučaju ista sekta u pitanju. Na primer, nalože mu da ubije 10, 15 ili 20 ljudi, on to mora da uradi jer će možda svi njegovi da budu mrtvi - rekao je očajni čovjek.

U članku je objavljena i izjava anonimnog sagovornika koji je navodno upućen u istragu, a koji je kazao da se “Blažić u poslednje vreme čudno ponašao” i “da je samo čekao pogodan trenutak da izvrši svoj krvavi naum”. On je također naveo da je “najstrašnije u svemu što se pred učesnika ovog izazova stavlja izbor: da ubija ili izvrši samoubistvo”.

Objavljeno je i mišljenje “stručnjaka za sekte” Dimitrija Pastuovića, koji je rekao da “društvenim mrežama haraju osvedočeni satanisti pogubni za ljudske mozgove”. Komentarisao je i napad u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnik” u Beogradu, navodeći da je 13-godišnji napadač u ovoj školi “definitivno bio demonizovano dete”. Također je naveo da je na “ovakav scenario upozoravao godinama” i da se radi o reflektovanju “novog svetskog poretka kod nas”.

IZJAVA ROĐAKE PREDSTAVLJENA U SENZACIONALISTIČKOM MANIRU

Ove špekulacije su u članku na portalu Republika, a koje smo i sami prenijeli, predstavljene u senzacionalističkom maniru, a izjava rođaka, koja je dostupna na YouTube kanalu, pogrešno je citirana. Na pitanje novinarke, koja podsjeća da je ranije spomenuo sektu, rođak ubijenog odgovara da ne zna šta se dešava te napominje da se prije nekoliko godina jedan dječak objesio, kao i da se pričalo o umiješanosti sekte “Plavi kit”, iz koje su mu navodno davali instrukcije.

- Postoji velika mogućnost da je i sada neka sekta u pitanju. Tipa nalože mu da ubije 10, 15, 20 ljudi. On to mora da uradi ili će možda svi njegovi da budu mrtvi ili ne znam ni sam. Ne znam stvarno. Možda su sekte, možda su...

Dakle, rođak je kazao “da je i sada neka sekta u pitanju”, a ne “da je i sada u ovom slučaju ista sekta u pitanju”, kako je to navedeno u članku koji smo prenijeli sa Republika.rs portala.

Šta je, u stvari, plavi kit?

Sve je pokrenuo Rus Filip Budeikin (kada je uhapšen 2016, imao je isto godina kao i Blažić), talentovani producent elektronske muzike, koji se bavio okultnim temama. Policajce, kada su mu stavili lisice na ruke, šokirao je sljedećim riječima:

- Postoje ljudi i postoji biorazgradivi otpad. Ja sam samo čistio naše društvo od takvih ljudi. Ponekad sam mislio da je to pogrešno, ali na kraju sam ipak imao osećaj da radim pravu stvar.

Međutim, Raskrinkavanje skreće pažnju i navodi:

- Uprkos velikoj medijskoj pažnji i senzacionalizmu koji su pratili “izazov”, ni novinari ni policija nisu uspjeli da dokažu da je bilo koje samoubistvo povezano s ovim online grupama, navedeno je u članku BBC-a. Isto je zaključeno i u članku portala Snopes iz februara 2017. godine. I u članku Radio Slobodne Evrope, objavljenom u februaru 2017, također je navedeno da nijedno samoubistvo u Rusiji ili Centralnoj Aziji nije bilo moguće zasigurno povezati s ovim online grupama.

Istina je, navedeno je u istom članku BBC-a, da su neke tinejdžere privukli online forumi u kojima se priča o samoubistvu. U istom članku BBC-a navedeno je da izazov onako kako je opisan nikada nije postojao te da je priča komplikovanija od one koja se nastoji plasirati.

IPAK NEMA POTVRDE DA JE UROŠ BIO VRBOVAN ZA SEKTU

Za navode iz članka gdje smo prenijeli da policija istražuje da li je Uroš Blažić, okrivljeni za ubistva u Mladenovcu, bio vrbovan “za sektu koja stoji iza zloglasnog izazova plavi kit” nema nikakve potvrde. U zvaničnim saopštenjima vezanim za slučaj masovnog ubistva u Mladenovcu, koji su objavljeni na web stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, nema ni pomena o istrazi koja se tiče pripadnosti bilo kojoj sekti.

U nastavku članka  prenijeli smo i tvrdnje Dimitrija Pastuovića, koji je predstavljen kao “stručnjak za sekte”. On je govorio o “osvedočenim satanistima” i “reflektovanju novog svjetskog poretka kod nas” te je opisao maloljetnog napadača iz beogradske škole kao “definitivno demonizovano dete”.

Raskrinkavanje navodi da je Pastulović poznat po promovisanju teorija zavjere o Novom svjetskom poretku, o kojima je u više navrata govorio u YouTube emisiji Balkan info, poznatoj kao online prostor u kojem se promovišu “zavjerološki” narativi. Teorija zavjere o Novom svjetskom poretku uključuje tvrdnje da svjetska “elita”, odnosno “kabala”, tajno režira globalne događaje s ciljem porobljavanja svjetskog stanovništva.

Dakle, “Plavi kit” nije sekta niti je postojao u formi u kojoj je opisan kao “izazov”. Tvrdnja da je brat ubijenog “otkrio” pozadinu u napada u Mladenovcu nije tačna; on nije ništa otkrio, nego je iznio vlastite pretpostavke da je ubica možda bio sljedbenik neke sekte. Naslov članka, ustvari, navodi na pogrešan zaključak da se radi o izvoru koji otkriva do sada nepoznate, a tačne informacije o slučaju.

Napomena: Ovaj članak je editovan nakon analize Raskrinkavanje portala.

Izvor: Republika

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.