x

SAVJETI ZA DUGOVJEČNOST

Istraživanje pokazalo da biljna ishrana može produžiti život, evo kako promijeniti navike

Novo istraživanje tvrdi da duži, zdraviji život može početi vašom ishranom, a u nastavku donosimo nekoliko provjerenih načina za promjenu životnih navika koje preporučuju i stručnjaci.

Mogli biste dodati i do 13 godina svom životu ako biste jeli malo crvenog i prerađenog mesa i više voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, pokazalo je nedavno istraživanje.

Prema studiji, najveći dobitak u dugovječnosti pronađen je konzumiranjem više mahunarki, koje uključuju grah, grašak i leću, cjelovite žitarice i orašaste plodove kao što su orasi, bademi i pistacije.

Biljne dijete osvajaju vrhunska nutricionistička priznanja, a dijeta može biti isto toliko vitalni znak kao i krvni pritisak, temperatura i puls, rekao je dr. David Katz koji je objavio istraživanje o tome kako koristiti hranu kao preventivni lijek.

Uz ovih pet načina koje preporučuju stručnjaci promijenite svoju ishranu na bolje:

Pratite svoje trenutne prehrambene navike

Mnogi od nas jedu nesvjesno, ne registrujući baš sve što stavljamo u usta. Zato je osvještavanje svojih pravih prehrambenih navika prvi korak, rekla je registrirana dijetetičarka nutricionistica Kathleen Zelman za CNN.

"Zapišite sve što pojedete za jedan dan i uključite detalje kao što su vrijeme, lokacija i drugi faktori koji utiču na vaše prehrambene navike", kazala je Zelman.

"Onda pogledajte rezultate i napravite plan kako možete biti bolji", poručila je.


Planirajte uspjeh

"Mi jedemo ono što nas okružuje," rekao je dr. Tom Rifai, koji drži časove kontinuirane edukacije o ishrani i metaboličkom sindromu na Harvard Medical School.

On predlaže da promijenite okruženje u kojem živite – uključujući dom, posao i automobil – planiranjem unaprijed. Spakujte zdrave obroke i grickalice i ne zaboravite putovanja.

Opskrba vaše ostave zdravim osnovnim namirnicama kojima se možete poslužiti tokom užurbane noći još je jedan način da potaknete uspješnu tranziciju na zdraviji stil prehrane.

Uklonite šećer iz doručka

Započnite dan zdravo uklanjanjem šećera iz doručka, predlaže Dina Aronson, vodeći dijetetičar s Diet ID, koji se fokusira na procjenu ishrane i promjenu zdravstvenog ponašanja.

"Ima toliko koristi od smanjenja šećera u prvom dnevnom obroku. Vaš šećer u krvi ostaje na nivou, vaša energija i kreativnost ostaju na visokom nivou i postavljaju tempo za dan", kazala je.


Odaberite jedan obrok bez mesa

Stručnjaci kažu da najjednostavniji način da počnete jesti više biljaka jeste da jedan mesni obrok dnevno zamijenite biljkama ili žitaricama.

Počnite s ručkom – dodavanjem integralnih žitarica ili graha u salatu bez mesa pomažete da se nivo šećera u krvi polako podigne, što vašem mozgu daje energiju potrebnu da prebrodi popodnevni pad. Također smanjuje prejedanje noću, kažu stručnjaci.

Jedite ono što volite

Svi znamo da je konzumiranje voća i povrća dobro za nas, ali ono obično nije naša omiljena hrana. Ipak, da bi se ova nova navika zadržala, morate uživati ​​u jedenju ukusne, zdrave hrane, rekla je Aronson.

Iako istraživanje tvrdi da hrana produžuje život, ona je samo dio slagalice. Svakodnevno vježbanje je još jedan značajan faktor - istraživanja pokazuju da jednostavno kretanje što češće možete svaki dan, kao što je šetnja prirodom, može poboljšati zdravlje i smanjiti stres.

Ostali faktori koji će uticati na vašu dugovječnost uključuju upravljanje stresom, kvalitetan san od oko osam sati i bliske veze.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.