x

RAZLIKA NEKOLIKO DECENIJA

Istraživanje pokazalo da je Machu Picchu stariji nego što se ranije mislilo

Machu Picchu, drevni grad Inka iz 15. stoljeća na istoku Kordiljera u južnom Peruu, bio je naseljen nekoliko decenija ranije nego što se prvobitno vjerovalo, saopćili su istraživači u utorak.

Prema saopćenju za javnost koje je u utorak objavio Yale Univerzitet, tim predvođen arheologom Richardom Burgerom i istraživačima iz nekoliko drugih američkih institucija koristio je napredni oblik radiokarbonskog datiranja pod nazivom akceleratorska masena spektrometrija do danas pronađenih ljudskih ostataka koji datiraju početkom 1900 -ih.

Nalazi su objavljeni u časopisu Antiquity.


Istraživanje sugeriše da je drevni grad bio u upotrebi decenijama ranije nego što se prvobitno mislilo tj. u periodu od 1420. do 1530. godine, navodi se u saopćenju za javnost.

Na osnovu historijskih dokumenata, naučnici su ranije vjerovali da je Machu Picchu podignut između 1440. i 1450. godine.


"Do sada su procjene antike Machu Picchua i dužine njegove okupacije bile zasnovane na kontradiktornim historijskim izvještajima koje su napisali Španci u periodu nakon španskog osvajanja", rekao je Burger u saopćenju za javnost.

"Ovo je prvo istraživanje zasnovano na naučnim dokazima koja daje procjenu o osnivanju Machu Picchua i trajanju njegove okupacije, dajući nam jasniju sliku o porijeklu i historiji lokacije", dodao je.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.