x

KOD ŽENA TO NIJE SLUČAJ

Istraživanje pokazalo: Samački život loše utječe na zdravlje muškaraca

Novo istraživanje koje je objavljeno početkom ovog tjedna pokazuje da samački život posebno negativno utječe na muškarce.

Istraživanje je proučavalo uzorke krvi 4835 sudionika iz Copenhagen Aging and Midlife Biobanka kako bi se ispitala razina upalnih procesa.

"Pronašli smo značajnu povezanost između prekida partnerstva ili godina samačkog života i problema s upalama kod muškaraca", rekla je dr. Karolina Davidsen, znanstvena suradnica na Odjelu za javno zdravstvo na Sveučilištu u Kopenhagenu.

Istaknula je da kod žena to nije slučaj.


"Najnovija studija mogla bi osvijetliti rizike za muškarce koji žive sami, ali zdravlje je višestruko i praćenje čimbenika rizika, maksimiziranje dobrobiti i liječenje upala koje se pojave uz pomoć vašeg liječnika mogu pomoći pacijentima da žive zdravim životom", navodi se u istraživanju.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, proučavala je i godine života samaca.

Za neke je činjenica za žive samački život čak i prednost, smatra Elyakim Kislev, docent na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Kislev je analizirao američke i europske baze podataka, uključujući US Census Bureau i European Social Survey, kao dio ispitivanja trendova kod samaca i onoga što je neke samce činilo sretnima.


Proučavao je običaje u više od 30 zemalja i vodio više od 140 intervjua sa samcima u SAD-u i Europi - s ljudima između 30 i 78 godina koji su zajedno predstavljali mješavinu spolova, seksualnosti te socioekonomskog i etničkog porijekla.

Otkrio je da ključne razlike između sretnih samaca i nesretnih samaca općenito ovise o tome jesu li internalizirali stereotipe o tome da su sami ili im je svejedno.

"Samoća nekih sretnih samaca također je nadoknađena stjecanjem uzbudljivih iskustava, poput putovanja ili pronalaženja novih hobija", rekao je Kislev.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.