x

Istražujemo gdje naši građani mogu putovati bez ograničenja!

Nakon što su dva mjeseca proveli u izolaciji u svojim domovima, bh. građani sada su zatvoreni u granicama svoje zemlje. Posljedice su to pandemije koronavirusa, pa mnoga ranije dogovorena ljetovanja masovno propadaju, a malo ko se usuđuje praviti nove planove.

Epidemiološko stanje

Evropske države polako ublažavaju mjere koje su uvedene zbog širenja virusa, a mnoge najviše zanima kada će doći do otvaranja granica. Većina zemalja Evropske unije već je između sebe dozvolila kretanje, u zavisnosti od epidemiološke situacije. No, to za BiH ne znači mnogo.

Nakon što je objeručke prihvatila naše građane, Crna Gora je danas za državljane BiH ograničila ulazak u zemlju, i to zbog državljana Republike Srbije koji su preko bh. granice ulazili u Crnu Goru. Tako je i većina aktivnih slučajeva koronavirusa importovana u Crnu Goru iz Srbije.


- Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme Bosnu i Hercegovinu sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije - saopćeno je iz crnogorske Vlade.

Tako je od danas za ulazak u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine obavezan negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati.

Samo susjedna Srbija je otvorila granične prijelaze za putnički i robni saobraćaj s BiH bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole nadležnih komisija.


Hrvatska, jedno od omiljenih ljetnih destinacija bh. državljana, dozvoljava nam posjete, ali uz određene uvjete. Prije svega, potrebno je dokazati razlog ulaska u tu zemlju, odnosno precizirati je li putovanje poslovno, turističko ili ekonomsko.

Također, dovoljno je i da se na granici pokaže dokument o vlasništvu nekretnine i zemljišta ili punomoć. To znači da vlasnik, ali i njegova uža porodica, uz određene dokumente, mogu prijeći granicu Hrvatske.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, odakle su nam proslijedili informacije o uvjetima ulaska u susjedne države, naveli su da je za Hrvatsku potrebno popuniti odgovarajući obrazac na internet-stranici entercroatia.mup.hr.

Kako su nam rekli iz Ministarstva vanjskih poslova, i u Mađarsku, naprimjer, možemo, ali samo s posebnom odlukom.


- Kao građanin, s bh. pasošem, ne može se ni u jednu zemlju, izuzev nekoliko iz susjedstva. Čak i za Hrvatsku morate imati dokaze. Oni jesu liberalniji prema nama zbog turizma - kažu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Dozvole i karantin

Sjeverna Makedonija nije otvorila granice za bh. državljane, ali lijepa je vijest da je to učinila Albanija, koja posljednjih godina važi za jednu od top ljetnih destinacija u blizini.

Kroz većinu država Evrope dozvoljen je tranzit ukoliko imamo dokaz o boravku ili radnu dozvolu zemlje u koju smo se zaputili. I u Austriju se može ući jedino s tim papirom, dok je za Njemačku potreban dokaz o stalnom boravku, uz obavezan karantin.

U Hrvatsku se ne može prije 1. jula

Kako je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli rekao ranije za „Avaz“, od stava EU zavisi kada će biti otvorena granica te zemlje za građane BiH. Najavio je da će tokom ove sedmice na nivou EU biti obavljena rasprava za zemlje izvan EU.

- Realno, bez ikakvih restrikcija, prije 1. jula teško - kazao je Cappelli.

.

.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.