x

PRELIJEPO ODMARALIŠTE

Italijanski grad slavne prošlosti ima mnogo toga da ponudi

Manji broj turista koji se može sresti u Livornu, mahom tu ili zaluta.

Neka od najpoznatijih odmarališta u Italiji tokom 19. vijeka nalazila su se u Livornu. Posjećivale su ih mnoge poznate ličnosti toga doba.

Uprkos tome, mnogi danas propuštaju priliku da se upoznaju sa ljepotama i znamenitostima ovog toskanskog grada, udaljenog tek oko 20 kilometara od mnogo poznatije Pize. Po svim karakteristikama, ipak, Livorno je klasičan evropski lučki grad. Haotičan, živahan i multikulturalan, njeguje jake veze sa morem i u gastronomskom i u kulturnom pogledu.


Ipak, zbog Pize i Firence, često je u sjenci. Manji broj turista koji se može sresti u Livornu, mahom tu ili zaluta ili dođe zbog trajekta, koji ih voze do Sardinije ili Korzike.

Luka Livorno je doista impresivan i monumentalan lokalitet i jedna je od najprometnijih i najproduktivnijih luka u Italiji.


Idući od mirne luke u akvariju Livorno do otvaranja kanala koji se s vremenom spaja s rijekom Arno, luka ima mješavinu komercijalnih brodova i rekreativnih terminala za krstarenje.

Šetnja kroz ovu ogromnu luku pruža fascinantnu priliku vidjeti kako djeluje nešto od te veličine, ali i vidjeti monolitne brodove za krstarenje dok pristaju i prevoze svoje hiljade putnika željnih istraživanja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.