x

Italijanski ljekar šokirao svijet: Čudna upala pluća je kružila još u novembru!

Čudna upala pluća kružila je sjevernom Italijom još u novembru, sedmicama prije nego što su ljekari postali svjesni o novom izbijanju koronavirusa u Kini, izjavio je Giuseppe Remuzzi, jedan od vodećih medicinskih stručnjaka Italije.

"Oni (ljekari opšte prakse) sjećaju se da su vidjeli vrlo neobičnu pneumoniju, veoma tešku, posebno kod starih ljudi u decembru pa čak i u novembru", rekao je dr Remuzzi, direktor Instituta "Mario Negri" za farmakološka istraživanja u Milanu u intervju za Nacionalni javni radio Sjedinjenih Država, prenosi Kurir.

"To znači da je virus cirkulisao, bar u Lombardiji, i prije nego što smo bili svjesni da se ova epidemija dešava u Kini", dodao je.


Ova izjava dolazi u vrijeme dok još traje potraga naučnika za porijeklom koronavirusa. Kineski stručnjak za respiratorne bolesti Zong Nanshan ranije je rekao da iako je Kina prva prijavila patogen, još nije sigurno odakle on zapravo dolazi.

Dr Remuzzi rekao je da je od italijanskih ljekara čuo tek nedavno, što znači da je postojala i širila se bez znanja ljudi.

Italija je do sada imala skoro 64.000 potvrđenih slučajeva zaraze i 7.500 mrtvih.


U centralnom kineskom gradu Wuhanu, gdje je epidemija prvi put identifikovana, ljekari su u decembru počeli da primjećuju "upalu pluća sa nepoznatim uzrokom". Prva poznata zaraza u gradu može se pratiti od 1. decembra.

Prvi slučaj zaraze u Kini je mogao biti već sredinom novembra, ali to nije potvrdio Peking.

Trenutno mišljenje naučne zajednice je da je prva infekcija u Lombardiji bila rezultat toga što je Italijan stupio u kontakt sa Kinezima krajem januara.

Međutim, ako se pokaže da je novi koronavirus - zvanično poznat kao SARS-CoV-2 - bio u opticaju u Italiji u novembru, onda će ta teorija biti stavljena pod znak pitanja.

.

.

.

(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.