x

Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom

Uz chimichnage poslužite ljuti sos od jogurta, ajvar ili neki drugi sos po vašoj želji.

Sastojci:

1 pakovanje tankih kora za pite

400 g pilećeg filea

1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća

200 ml sos paradajza

100 ml vode

2 kašike začinske mljevene paprike (slatke ili ljute)

chili u prahu po želji i potrebi

mješavina začina za burrito

1 kašičica bijelog luka u prahu

so, biber

Za umak od jogurta

300 ml čvrstog grčkog jogurta

1 kašika sjeckanog vlasca

1 kašičica češnjaka u pragu

1 kašika tabasco umaka

so

Priprema:

Pileći file što sitnije nasjeckati, posoliti i posipati začinom za burrito. Pržiti u woku (ili većoj tavi) nekoliko minuta dok ne postane lijepo zapečeno. Tada dodati zamrznuto povrće, promiješati, doliti paradajz, vodu i začine, pa uz povremeno miješanje dinstati 15 min dok sva tekućina ne ispari.

Od svake ćete kore dobiti po dvije rolnice, zato morate svaku koru presjeći na dva dijela. Na početak kore stavite punu kašiku fila, zavrnite rubove prema unutra pa zarolajte.

Ako ćete rolnice peći u rerni tada ih slažite sa spojenom stranom prema dolje jednu do druge na papir za pečenje, prije pečenja ih premažite tanko rastopljenim maslacem i pecite u rerni na 200ºC 20 minuta. Ako ćete rolnice pržiti u ulju, složite ih na poslužavnik, zagrijte ulje pa spuštajte po tri/četiri rolnice u vrelo ulje sa spojenom stranom prema dole kako bi se tamo najprije zapekle. Okrenite ih nakon nekoliko minuta da se ispeku i sa druge strane. Pečene ocijedite na papirnom ubrusu od viška masnoće.

Uz chimichnage poslužite ljuti sos od jogurta, ajvar ili neki drugi sos po vašoj želji.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.