x

Iz proizvodnje izašao električni BMW i4

BMW je pokrenuo serijsku proizvodnju još jednog električnog modela.

Bavarski proizvođač predstavio je u martu svoju električnu limuzinu i4, a nedavno su sa fabričke trake sišli prvi primjerci ovog automobila.

BMW i4 izrađuje se u pogonu u Minhenu, a to je ujedno i prvi serijski model na struju koji se pravi u ovoj fabrici u njenoj istoriji dugoj skoro čitav vijek.

Kompanija je najavila prošle godine da će pogon u Minhenu biti unapređen kako bi u njemu mogli da se proizvode i električni automobili, uporedo sa konvencionalnim.

U međuvremenu, proizvodne trake su prilagođene za sklapanje vozila na struju, pa su prvi primjerci BMW-a i4 već napustili fabriku.

"Za fabriku i naš tim, lansiranje BMW-a i4 je prekretnica na putu ka električnoj mobilnosti", izjavio je član borda direktora BMW-a zadužen za proizvodni proces, Milan Nedeljković, čovjek iz Srbije koji se nalazi na visokoj poziciji u njemačkom auto-gigantu.


On je kazao i da je plan da od 2023. godine više od polovine automobila koji se budu pravili u Minhenu budu na struju.

Inače, Milan Nedeljković je rođen u Kruševcu, 1969. godine, a na sadašnjoj poziciji je od 2019.

Kako je pisao Blic prije dvije godine, Nedeljković je, poslije školovanja i završenog mašinstva u njemačkom Ahenu i na Univerzitetu MIT u Americi, 1993. godine došao na praksu u BMW-ovu fabriku u Minhenu.

Poslije različitih zaduženja u fabrikama u Minhenu i Regenzburgu, Nedeljković je 2006. postao rukovodilac farbare u fabrici brenda Mini u Oksfordu i na toj poziciji je ostao do 2010, kada prelazi za šefa montaže u fabrici BMW u Lajpcigu.

Od 2013. postaje generalni direktor fabrike u Lajpcigu, u kojoj se proizvodio električni BMW i3. Od 2015. do 2018. bio je na čelu sjedišta BMW-a u Minhenu, a od 2019. je direktor proizvodnje, odgovoran za 31 BMW postrojenje širom svijeta.


Što se tiče novog električnog modela, BMW i4 u početku će biti dostupan u dvije verzije.

Model eDrive40 raspolaže sa 340 KS (250 kW) i ima maksimalnu autonomiju u vožnji od oko 590 km.

Za ljubitelje sportskih verzija BMW-a, mnogo zanimljivija je druga varijanta. U pitanju je prvi "M" model na struju, koji nosi oznaku M50.

Električni pogonski sklop isporučuje 544 KS (400 kW), što je dovoljno da ovaj i4 ubrza do stotke za samo 3,9 s. Autonomija u vožnji procjenjuje se na 520 km.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.