x

Iz tromjesečja u tromjesečje: Kako možete osjetiti bebino kretanje u trbuhu?

Kada možete prvi put osjetiti pokrete svoje bebe u trbuhu i kako izgleda njezino kretanje iz tjedna u tjedan.

Mame, nema veće radosti nego kad prvi put osjetite pokrete svoje bebe u trbuhu… Kao da ste opet zaljubljene, da, kao dam vam se maleni leptirići kreću po utrobi. No ako je to prva trudnoća, možda nećete na prvu detektirati da je riječ o vašoj bebi koja se kreće i raste u vama. Beba u maternici živi svoj dan, a kako se beba razvija, svaki napredak poprati određenim pokretom, štucanjem, pa čak i zaplače. No kako je svaka beba posebna, i učestalost te vrsta njezinih pokreta mogu se prilično razlikovati.

Prvo tromjesečje: pokreti bebe prvih 13 tjedana

Bebe se počnu micati vrlo rano tijekom trudnoće, no u to su vrijeme još tako malene pa ih trudnica ne osjeća. Do 12. tjedna fetus je potpuno oblikovan i dužine oko pet centimetara.

S obzirom na to da je beba tako malena, vjerojatno u prvome tromjesečju nećete osjetiti njezine pokrete. No pretkraj prvog tromjesečja na ultrazvuku ćete vidjeti kako se vrti pogotovo ako ste nešto jeli prije pregleda.

No između 12. i 20. tjedna trudnoće beba ubrzano raste i do 20. tjedna postiže dužinu od oko 18 centimetara. I vi ste već ušli u drugo tromjesečje.


Drugo tromjesečje: pokreti bebe od 16. do 27. tjedna

Kako raste i razvija se, nerođena beba ima potrebu za protezanjem i istezanjem ručica i nožica. Često su pokreti reakcije na vanjske zvukove ili majčine osjećaje. Ako trudnica zauzme položaj koji bebi ne odgovara, ona će se početi meškoljiti. No i određena vrsta hrane može potaknuti bebu na intenzivniju aktivnost.

Prvi udarci bi se više mogli nazvati škakljanje ili osjećaj kao da imate leptiriće u trbuhu i obično, ako vam je ovo prva trudnoća, možete ih osjetiti između 16. i 22. tjedna trudnoće, a iskusne mame svoju bebu mogu osjetiti već oko 14. tjedna.

Kako beba još uvijek ima dovoljno prostora za kretanje i nema dovoljno snage za jače udarce, prvi pokreti su vrlo nježni i suptilni a možete ih primijetiti samo ako mirno sjedite ili ležite. Trudnice, koje su malo jače građe, ili ako im je posteljica sprijeda (na prednjoj strani maternice, blizu želuca) prve će pokrete osjetiti nešto kasnije. Prvi udarci nisu tako česti pa razmak između udaraca može biti i nekoliko dana.


Treće tromjesečje: pokreti bebe od 27. do 40. tjedna

U posljednjih nekoliko tjedana vaša beba trebala bi biti ugodno smještena u dnu vaše zdjelice, spremna za rođenje. Njezinu glavicu možda ćete osjećati poput dinje koja vam pritiska zdjelicu i tjera vas da vrlo pažljivo sjedate. Kako se glavica spušta, tako ćete osjećati manji pritisak ispod prsnog koša. U ovom razdoblju trudnoće vjerojatno ćete osjećati manje gibanja bebina tijela, a umjesto toga, uporne sitne udarce ispod rebara, s jedne ili druge strane, ovisno o tome kako je beba smještena. Ako je vaša trbušna stijenka tanka, možda ćete čak moći uhvatiti bebino stopalo.

Beba će katkad spavati, a katkad biti vrlo aktivna, i to najčešće navečer ili kad legnete u krevet i pokušate zaspati.

Istraživanja pokreta fetusa pokazala su da svaka beba ima vlastiti obrazac buđenja i spavanja u maternici. Tijekom trudnoće svaka se buduća mama na to navikne i uskladi s ritmom spavanja i budnosti bebe.

Kako potaknuti bebu na kretanje?

Trebate li se zabrinuti ako ne osjetite cijeli dan ni jedan pokret bebe u trbuhu? Možda ste bili usredotočeni na nešto drugo pa niste primijetili njezine pokrete. Ako želite biti sigurni, evo kako bebu možete potaknuti na kretanje.

Lezite na leđa ili na lijevi bok, podignite stopala i opustite se. Možete duboko disati ili pokušati vizualizirati bebu, stavite ruku iznad stidne kosti i obratite pozornost na to što se zbiva unutra.

Puštajte glazbu svojoj bebi, osobito ako ste primijetili da reagira na neku određenu vrstu glazbe ili pjesmu, pričajte joj nježno i gladite trbuh.

Pojedite nešto slatko, bebica bi trebala reagirati.


(Roditelji.story.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.