x

Iz Turske u BiH stigla pomoć: Dopremljene 54 hiljade maski, 52 hiljade rukavica, 500 zaštitnih odijela i 500 naočala!

Narod Turske je prije nekoliko dana dopremio humanitarnu pomoć Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, a sve radi borbe protiv pandemije koronavirusa.

Kako je za "Avaz" potvrdio Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, radi se o zaštitnim maskama, rukavicama te zaštitnim odijelima i naočalama.

Ističe da su dopremljene 54 hiljade maski, 52 hiljade rukavica, 500 zaštitnih odijela i 500 naočala.

- Pomoć je u upućena putem Crvenog polumjeseca Turske, a donacija je vrijedna 52 hiljade eura (oko 100 hiljada KM). Jedan dio je ostavljen za potrebe Ambasade Turske u BiH, ali i građane Turske koji žive i rade u BiH. Federaciji BiH i RS otišlo je po 40 posto - ističe Lazić.


Dodaje da je medicinska oprema putem općinskih i kantonalnih organizacija Crvenog križa poslana na teren.

- Donirana je oprema medicinskim i socijalnim ustanovama. Informaciju sam proslijedio i Ministarstvu vanjskih poslova i Koordinacionom tijelu BiH. To je jedina međunarodna donacija za BiH koja je došla putem Crvenog krsta - pojašnjava Lazić.

Kako pojašnjava, sredstva iz Turske su donirana ravnomjerno.


- Mi sve što dobivamo, damo operativnim štabovima na nivou entiteta i onda oni dalje to raspodijele na svim nivoima, ali vjerovatno da je i dio otišao u UKC RS u Banjoj Luci - dodaje Lazić.

Naglašava da donirana pomoć iz Turske nije ona koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović zatražio od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).


- To je pomoć od prijatelja iz Crvenog polumjeseca iz Turske. Za ovu koju je Izetbegović tražio ništa ne znamo - kaže naš sagovornik.

Omer Četres, savjetnik turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini je za "Avaz" je potvrdio da pomoć koje je stigla iz Turske zapravo donacija Crvenog polumjeseca „bratskoj“ organizaciji u BiH.

- Pomoć koju je gospodin Izetbegović zatražio od predsjednika Erdoana će doći, ali se ne zna kada, i bit će na državnom nivou - pojašnjava Četres.

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.